Hoogste punt paviljoen bij Fort Diemerdam bereikt
Dinsdag 4 oktober is het hoogste punt bereikt van de bouw van het paviljoen bij Fort Diemerdam. Het paviljoen krijgt een horecafunctie. Wanneer het af is en ook de European Arts Embassy in de fortwachterswoning zijn deuren opent, zal het fort een prachtige culturele pleisterplaats zijn.
Na een vertraging van een jaar is begin dit jaar begonnen met de bouw van dit bijzondere ontwerp van emma architecten. Ten behoeve van de zware betonconstructie, voornamelijk onder de grond, is een tijdelijke brug gebouwd zodat het zware materieel deze groene locatie kon bereiken. Het betonwerk is gereed en de brug weer afgebroken. De staalconstructie staat en de draagbalken aan de gevel aangebracht. Daarmee zijn de eerste contouren van het paviljoen zichtbaar.
Duidelijk is te zien dat de footprint van het voormalig soldatenonderkomen, een brede betonnen bak, in de grond is gedrukt. Deze bak laat zich nu als een archeologische vondst lezen. Deze vondst wordt beschermd door een soort houten schil als gevel. Zo komt het publiek iets verdiept in de horecazaal te zitten, beschut zoals vroeger de manschappen zich achter taluds en richels verscholen. Op terreinniveau komt de hoofdentree van het paviljoen. Op dit niveau wordt ook de bar/keuken en het sanitair gesitueerd.Op de verdieping komt een multifunctionele ruimte en een dakterras. De zaal is met de begane grond verbonden middels een trap, maar heeft ook een eigen entree. Deze zal bereikbaar zijn vanaf het bolwerk dat wordt hersteld. Het dakterras biedt uitzicht op de bunkers en taluds van het fort.
In deze fase is al duidelijk te zien dat de houten gevel is opgetild, gekanteld en opengereten om uitzicht op het fort en contact met de omgeving mogelijk te maken. Op de begane grond wordt de horecazaal aan het terras gekoppeld. Op de verdieping geven lange ramen panoramisch uitzicht op de omgeving. De houten balken zullen worden bekleed met onbehandeld western red cedar shingles. De shingles geven de houten huid een monoliet, maar toch licht karakter. Net zoals de taluds en bunkers van het fort bestaat het uit één materiaal en heeft het schuine wanden en ronde vormen.
Door het aanbrengen van de houten draagconstructie voor de gevel werd het hoogste punt bereikt.
Het hoogste punt, het zogenaamde Pannenbier, wordt gevierd om de “mannen op het werk”, de werklieden van Bouw- en Aannemersbedrijf J.C. Nieuwenhuizen BV, in het zonnetje te zetten. Zij realiseren tenslotte het bijzondere bouwwerk. Het bedanken gebeurde in het dankwoord, namens Stadsherstel uitgesproken door projectleider Willem van Iterson. Aansluitend werd door Kees Ampt, de controller van Stadsherstel, de vlag gehesen en werd het hoogste punt een hoogte punt!
De werkzaamheden worden uitgevoerd door:
emma architecten
Bouw- en Aannemersbedrijf J.C. Nieuwenhuizen BV
Goorhuis Installatietechniek BV
Schoonderbeek Installatietechniek BV
J.N. Jonker Elektrotechnische Bedrijfsautomatisering BV
Adviesbureau Arda
Breed ID
Partner
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Het project Fort Diemerdam wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).