Hoogste punt Out of the Blue
Op donderdag 15 april 2010 werd het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw aan de Oudezijds Armsteeg.
Stadsherstel is al bijna tien jaar actief in een gedeelte van project ARM: het bouwblok tussen Oudezijds Voorburgwal, Oudezijds Armsteeg, Warmoesstraat en Heintje Hoekssteeg, allen in het postcodegebied 1012. Hier is in de loop der jaren een aantal aankopen gedaan om dit deel van de wallen een impuls te geven. Tot nu toe zijn van dit veelzijdige project van Stadsherstel de volgende onderdelen voltooid:
•Restauratie en herbestemming van het rijksmonument Oudezijds Voorburgwal 30 (woningen en bierwinkel, gerealiseerd 2006-2008)
•Restauratie en herbestemming van het rijksmonument Oudezijds Voorburgwal 32 (woningen, gerealiseerd in 2007)
•Sloop van een onderstuk en reconstructie van het grachtenpand Oudezijds Voorburgwal 34 (gerealiseerd in 2007)
•Restauratie en uitbreiding van het gemeentelijk monument het ‘Veilinghuisje’ op het binnenterrein (herbestemd tot kleinschalige ambachtelijke bierbrouwerij voor stichting De Prael, in 2008 gerealiseerd)
In 2009 werd gestart met het laatste onderdeel van Stadsherstel in het project ARM: de bouw van een zestal pandjes aan de even zijde van de Oudezijds Armsteeg. Deze krijgen op de begane grondverdieping bedrijfsruimten en daarboven woningen. In twee van de pandjes komt het proeflokaal van de ambachtelijke Bierbrouwerij de Prael, dat daartoe een verbinding krijgt met het Veilinghuisje.
Voor het hoogste punt heeft bierbrouwerij de Prael speciaal een biertje gebrouwen: het zogenaamde Pannenbier. Dat biertje werd feestelijk geopend nadat de adjunct directeur Jaap Hulscher van Stadsherstel had verteld over het project. Hij gaf aan dat Stadsherstel gedurende de gehele zittingsperiode van Els Iping met dit project actief is geweest. Maar er waren meer betrokkenen die langer aan dit project werkten: Paul Rohlfs en Els Iping van de gemeente, het architectenbureau Rappange met Bert Wever, Kees Doornenbal en Bart Kwant, de aannemer JC Nieuwenhuizen met Rex Tijs en Richard Nieuwenhuizen en vanuit Stadsherstel waren Stella van Heezik, Gijs Hoen en Jaap Hulscher telkens te vinden op de wallen. Speciale aandacht ging naar leerling timmerman Joey Koeleteloeme. Hij werd in het zonnetje gezet, omdat zijn carrière op deze leerlingbouwplaats is begonnen.
Het hoogste punt maakte deel uit van de afscheidstoer die Els Iping door de stad maakte, zij komt namelijk niet terug als stadsdeelvoorzitter. Van Jaap Hulscher kreeg zij nog twee mooie kado’s aangeboden namelijk een kommetje waarin een traditioneel blauw-wit huisje staat en het KLM jubileum boekje waar alle KLM huisjes in staan en ook onze pandjes in genoemd worden.
Na deze overhandiging schreef onder andere Els Iping een boodschap achterop een blauwgeglazuurde pan en begaf zij zich naar het hoogste punt en bevestigde op de panlat haar pan. Het idee daarachter is dat er dan bij een renovatie in de toekomst de bouwvakkers dan een leuke boodschap over dit project onder ogen krijgen.
Het was een zeer mooie dag en een gezellig pannenbier feestje waar buurtbewoners, de gemeente, de bouwvakkers het bouwteam en de nieuwe huurder aan meegevierd hebben.
Europese subsidie
Bij het uitvoeren van de plannen is gebruik gemaakt van geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Stadsherstel krijgt in het kader van het operationeel programma ‘Kansen voor West’ subsidie uit dit fonds. De bedoeling van de EFRO-subsidie is om bepaalde regio’s in Europa een sociaal-economische impuls te geven. De vertegenwoordigers van de Europese Commissie, die op 11 maart 2009 een bezoek brachten aan dit project, waren onder de indruk van de activiteiten van Stadsherstel in het Noordelijk Wallengebied. Vooral de veelzijdige aanpak sprak hen aan. Want niet alleen wordt een stuk cultuurhistorie gered voor de volgende generaties, maar ook wordt aan de monumenten een functie gegeven die precies past in de EFRO-doelstellingen.
Daarnaast heeft Stadsdeel Centrum subsidie verstrekt.
Het gehele project wordt uitgevoerd als leerlingbouwplaats en sommige onderdelen ook als restauratieopleidingsproject, om zo een bijdrage te leveren aan het in stand houden van het restauratieambacht.
De volgende bedrijven zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden:
•Rappange & Partners Architecten b.v. te Amsterdam
•Aannemingsbedrijf J.C. Nieuwenhuizen BV
•Pieters Bouwtechniek Utrecht BV (constructieve adviezen)
De verwachting is dat de impuls die Stadsherstel het gebied geeft een vliegwieleffect zal hebben, zodat soortgelijke initiatieven worden uitgelokt. Door deze invulling komt aan twee zijden van het plangebied een functie met een positieve uitstraling, zodat het vliegwieleffect dubbel zo groot wordt. Hierdoor zal nog meer samenwerking mogelijk zijn met andere partijen, zoals museum ‘Ons Lieve Heer Op Solder’, het Leger des Heils en Stichting de Oude Kerk. Op deze manier wordt dit stukje Amsterdam weer een aantrekkelijker onderdeel van de stad.
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.