Het Meekel Groen Fonds (een fonds op naam)
Kees Meekel en Grada Meekel-Groen zijn al jaren als Vriend(in) en als vrijwilligers zeer betrokken bij het werk van Stadsherstel. Eind vorig jaar besloten zij nog meer steun te geven door een fonds op naam op te richten. Uit dat fonds worden 3 projecten gesteund waar zij zelf ook van kunnen genieten.
Van buren naar Vrienden
Kees Meekel en Grada Meekel-Groen zijn Stadsherstel al jaren trouw. Het begon met de Schellingwouderkerk die Stadsherstel, bijna in hun achtertuin, restaureerde. Kees zat in de Dorpsraad Schellingwoude en was o.a. betrokken bij de herinrichting van het kerkplein. Mede door zijn toedoen zijn de tevoorschijn gekomen oude IJsselsteentjes bewaard gebleven waardoor de gerestaureerde kerk veel beter tot haar recht komt. Hij fietste vaak door de stad en zag de borden Stadsherstel herstelt ook hier de stad en hij ontdekte toen dat deze borden hoorden bij de organisatie die ook de Schellingwouderkerk restaureerde.
Van Vrienden naar vrijwilligers
Grada en Kees werden Vriend en toen er tijdens de ledenvergadering in de Vondelkerk in 2008 een oproep werd gedaan voor vrijwilligers bedacht Kees zich geen moment en meldde zich aan. Zijn favoriete locatie is de Kromhoutwerf. Daar kun je zo mooi vertellen waar Stadsherstel voor staat: restauratie van de nog werkende scheepswerf, nieuwbouw op de plek waar ooit oude loodsen stonden die de restauratie mogelijk maakte. Ook de herbestemming als Kromhoutmotoren museum en dat de locatie kan worden gehuurd voor (culturele) evenementen is door Stadsherstel mogelijk gemaakt. Grada werd ook vrijwilliger toen zij stopte met werken. En zij staan eigenlijk altijd gezamenlijk als gastheer/gastvrouw en gids bij panden die Stadsherstel openstelt voor publiek.
het Meekel Groen Fonds
Toen er tijdens een ledenvergadering van de Vrienden werd verteld over de mogelijkheden om een eigen fonds op naam op te richten, besloten Grada en Kees dat te doen. De naamgevers van het fonds gaven aan dat zij niet een specifiek doel hadden maar het liefst alle soorten projecten willen steunen waar Stadsherstel zich voor inzet. “Wij zijn niet eenkennig” geeft Kees aan. Omdat wij het zelf heel fijn vinden dat onze gevers echt kunnen genieten van hun bijdrage en Grada en Kees aangaven te hopen dat ze anderen enthousiast kunnen maken om ook een fonds op naam op te richten, schreven wij hun verhaal op.
“Wij vinden het werk van de Vrienden van Stadsherstel zo waardevol, dat we hebben besloten een fonds op naam in het leven te roepen”
Kees Meekel en Grada Meekel-Groen
Bijdrage aan het Fort bij Krommeniedijk
Grada vertelde over hun fietstocht afgelopen zomer: rondje Stelling van Amsterdam en dat ze daar zo van genoten hadden. ‘’Het was zo afwisselend, dan kwam je een gerestaureerd fort tegen, dan weer een heel authentiek fort of alleen maar een bult. Maar helaas ook veel gesloten forten of die maar een paar keer per jaar open zijn.’’ Stadsherstel vindt dit ook heel jammer, vandaar dat Stadsherstel met drie samenwerkingspartners in april is gestart met de restauratie en herbestemming van het Fort bij Krommeniedijk. Het wordt een woonwerkplek voor autistische jongeren en een bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam waardoor het fort vele dagen per week open zal zijn voor publiek. Dit leek ons daarom ook een mooi project om 50% van het jaarbudget uit het Meekel Groenfonds in te zetten om een meer publieksvriendelijke entree te maken. Het stalen hekwerk dat op de te reconstrueren brug stond zal terugkomen dankzij het Meekel Groen Fonds. Lees meer over dit project…
Bijdrage aan het terugbrengen van de puien van de Foeliedwarsstraat
Kees kwam ook met de volgende uitspraak: “Ik heb vooral een bijzondere band met de projecten die ik heb gezien voor, tijdens en na restauratie”. Na die opmerking gehoord te hebben bedachten wij gelijk dat de Foeliedwarsstraat een mooi ander project zou zijn om de andere 50% uit het fonds aan te besteden. Vooral ook omdat Grada en Kees het belangrijk vinden om ook projecten in Amsterdam te willen steunen. De panden in de Foeliedwarsstraat waren met 5 mei opengesteld voor publiek. Het was toen het startpunt van onze gratis wandeling Joods Amsterdam.
Barndesteeg 5
Het hoge monument met maar liefst 5 verdiepingen is een voormalig prostitutiepand. Stadsherstel heeft het pand van de Gemeente Amsterdam gekocht met het doel het wonen in dit pand terug te brengen door er na restauratie 5 woningen in te realiseren. Die invulling is zeer welkom in deze straat waar Stadsherstel nog drie panden in bezit heeft. Kees en Grada willen voor de Barndesteeg 5 een bijdrage geven voor de natuurstenen treden van de stoep en het ontbrekende linker hekje.
Bedankt!
Stadsherstel bedankt Grada en Kees Meekel voor de bijdragen aan deze 3 projecten.
Een eigen fonds op naam oprichten
Bent u geïnteresseerd in een eigen fonds op naam op te richten of in andere manieren van geven aan onze monumenten? Kijk dan op www.stadsherstel.nl/geven of neem contact op met Stella van Heezik 020-5200075/stella@stadsherstel.nl