Eerste Laurierdwarsstraat 23 exclusief verkocht aan Stadsherstel
De eigenaar van de Eerste Laurierdwarsstraat 23 las in het Parool het artikel over mevrouw Snelders, zij koos er bewust voor om haar twee karakteristieke huizen op de Noorderstraat te verkopen aan Stadsherstel. Haar panden mochten niet in handen komen van buitenlandse investeerders of projectontwikkelaars. Het moet behouden blijven voor huurders uit Amsterdam. De Eerste Laurierdwarsstraat 23 volgde.
In gesprekken met Stadsherstel werd de eigenaar van de Eerste Laurierdwarsstraat 23 nog enthousiaster toen hij hoorde over het werk van Stadsherstel en hoe al meer dan 60 jaar monumenten worden behouden. Hij besloot daarom zijn pand exclusief én met een korting aan te bieden aan Stadsherstel. Stadsherstel is blij dat zij zich sinds kort kan voorstellen als de nieuwe eigenaar van de Eerste Laurierdwarsstraat 23 in de Jordaan.
Wonen in de Jordaan
De straat is, als onderdeel van de Jordaan, aangelegd in de eerste helft van de 17e eeuw tijdens een van de grote Amsterdamse stadsuitbreidingen; de zogenaamde Derde Uitleg. In de Jordaan zijn veel grachten en straten naar bloemen vernoemd. Een laurier is een heester. De huizen in deze buurt zijn deels gebouwd voor handwerkslieden. Er staan grachtenpanden uit meerdere tijdvakken, huizen uit de 17e eeuw naast nieuwbouw. Begin jaren tachtig zijn er nog panden bijgebouwd.
Eerste Laurierdwarsstraat 23 (links) – 1922
De Eerste Laurierdwarsstraat 23 betreft een rijksmonument met een 18e-eeuwse gevel waarvan de top later tot punttop is afgekloofd. In juni 1881 wordt het pand op de veiling in Frascati verkocht voor fl. 9200,- (afslag F 100) aan J. Raman. Door de jaren heen kent het pand verschillende eigenaren, het valt op dat decennia later de waarde van het pand minder is geworden. Zo werd in 1908 het pand bij de veiling in Frascati gekocht voor fl. 2650,-. Het wordt omschreven als een winkelhuis op een erf van 72 centiare met een water-en vuuraffaire en afzonderlijk verhuurde bovenwoningen. Een water- en vuuraffaire is een zaak (affaire) waar men heet water en gloeiende kooltjes kon kopen.
Momenteel bestaat het pand uit drie woningen, het souterrain en begane grond staan leeg en worden binnenkort tijdelijk verhuurd. De restauratie van het pand zal niet voor 2021 starten.
Hier het artikel in het Parool: 'Saskia Snelders verkoos Stadsherstel boven vrije woningmarkt'.
Lees ook het verhaal over de heer Merkelbach van Enkhuizen. Hij schonk al eerder zijn pand aan Stadsherstel. En zie ook het artikel over het schenken van panden aan Stadsherstel.
Inspireren deze voorbeelden u?
Als u zelf eigenaar van een monument bent en u wilt graag dat uw pand een goede toekomst tegemoet gaat, neem dan ook een kijkje op www.stadsherstel.nl/geven of neem contact op met ons. In vrijblijvende verkennende gesprekken kunnen wij met elkaar bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Contactpersoon: Stella van Heezik
Hoofd afdeling Fondsenwerving en Vrienden van Stadsherstel: stella@stadsherstel.nl
020-5200075/06-53434767