Djon Louis Seedorf - Kunstenaar in beeld
Djon Louis Seedorf (Oldenzaal, 1950) combineert zijn liefde voor kunst, mode en kunsteducatie binnen zijn projecten. Rituelen, verhalen en de band tussen mensen zijn belangrijk voor hem. Dat vertaalt zich in zijn verhalende en poëtische werken die een Suriname laten zien waarin een lichte weemoed zichtbaar is.
Seedorf is beeldend kunstenaar, mode-vormgever en kunstdocent. Hij had een lange carrière achter de rug in het onderwijs en sloot die na een mooie tijd van bezinning in 2016 definitief af. In 2017 ging hij in Suriname 7 weken op zoek naar zijn innerlijke stem, die hij nog meer geluid gaf door er beeld aan toe te voegen. Sindsdien besteed hij veel tijd en geeft hij veel ruimte om dit beeld in te vullen. Hierbij is een nieuw ondernemerschap ontstaan. Kunst maken is net als lesgeven, een collectieve onderneming van wederkerigheid en kijken, luisteren, voelen, spreken en denken.
In zijn beeldend werk staan mensen centraal; mensen boeien hem. Als hij mensen schildert of tekent, moet er iets gebeuren waardoor het werk iets met hem doet. Spanning brengt hij erin door spontaan vegen, vlekken, verfspatten etc. over de voorstelling aan te brengen.
Conflicten op het gebied van religie, ras en seksualiteit, ecologische vraagstukken en geopolitieke ontwikkelingen maken grote indruk op hem en zijn van invloed op zijn manier van denken.
Voor de tentoonstelling: ‘Als de taal van een bruisend land- 8 kunstenaars in relatie tot Suriname’ werden er werken geselecteerd waarin hij experimenteerde met het gebruik van koffie om te tekenen/schilderen.
In april 2023 werd Djon Louis Seedorf als kunstenaarslid toegelaten tot de kunstenaars vereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam.
Djon Louis Seedorf maakte het prachtige kunstwerk vruchtbare aarde. We mochten dit van hem gebruiken als campagne beeld voor de Surinaamse Maanden 2023.
Maar de kunstenaar deed meer voor de Surinaamse maanden. Geïnspireerd door ons restauratiewerk maakte hij een klein kunstwerkje. Het papier in het huisje is bestempeld met koffie en beschilderd met Oost-Indische inkt of een aardewerk creatie van hem. Ze zijn te koop in het Stadsherstelwinkeltje en tijdens de lezingen bij de verkooptafel. Ze kosten € 40,- (per stuk) en het is een genummerde oplage. Naast dat het een mooi kunstwerkje is is het een leuke herinnering aan de Surinaamse Maanden.