30 Jaar Bijzondere Locaties –
Van Houtenkerk en de Kerk van Ransdorp
Ook de afdeling Bijzondere Locaties heeft een jubileum. Deze afdeling is dertig jaar geleden klein begonnen met één concert in de Amstelkerk en uitgegroeid tot een energieke afdeling die zorgt voor veel reuring in 14 monumentale eventlocaties. We lichten elke maand twee van deze locaties uit. Deze maand zijn dat de Van Houtenkerk in Weesp en de Kerk van Ransdorp.
Bijzondere Locatie: Van Houtenkerk
In 2010 worden we eigenaar van de Bijzondere Locatie de Van Houtenkerk in Weesp. Deze kerk is gebouwd op het voormalig fabrieksterrein van het chocolade-imperium van Van Houten. De gezusters Van Houten lieten het bouwen, vandaar dat het ook de naam Chocoladekerkje heeft gekregen, en schonken het in 1940 aan de Nederlandse Protestanten Bond. Op hun beurt verkochten zij het voor één euro – na decennialange inspanningen van vrijwilligers – aan ons.
De vrijwilligers hadden zich enorm ingezet de kerk in goede staat te houden, maar het groeide hen op den duur boven het hoofd. De kerk verkeerde in slechte staat, met vochtplekken in de muren, defecten aan de verwarming en orgel, lekkage aan de goten. We hebben de kerk kunnen restaureren zodat iedereen weer kan genieten van een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilkenmerken, de prachtige kroonluchters, wandarmaturen en de vele sjablonen op de wanden en het plafond dat wordt vergroot door de lichtinval door de glas-in-loodramen. En niet te vergeten het Adema-orgel dat na grondig onderhoud in 2019, weer helemaal klinkt als vanouds.
Bij de restauratie en aanpassingen stond het gebruik van de kerk als multifunctionele, sociaal-culturele ruimte centraal. De vaste kerkbanken hebben plaats gemaakt voor stoelen, zodat de ruimte multifunctioneel is in te richten. We bleven met trouw aan de oude bestemming, de Protestantse kerkdiensten bleven gehandhaafd en onze eerste locatiebeheerder, Ina Wildeman, was letterlijk opgegroeid in de Van Houtenkerk waar ze nota bene nog heeft leren fietsen. Ze heeft zelfs de kerk nog meegemaakt toen er in de Tweede Wereldoorlog mensen onder het podium waren ondergedoken. Een zeer rijke en bewogen geschiedenis dus.
Bij de feestelijke heropening in 2013 zijn we helemaal in stijl van de chocoladehistorie van de kerk van start gegaan met het Chocoladefestival. Met kindervoorstellingen, een gedichtenwedstrijd die onder basisscholen werd uitgeschreven tot klassieke concerten op topniveau van o.a. Nicolas van Poucke en een antiekmarkt, die zo’n 1.000 bezoekers trok. En nog veel meer chocolade-events, zoals chocoladediners en de workshop bonbons maken, waar we zelfs landelijke media-aandacht mee gekregen hebben. Ook aan de rijke geschiedenis en het erfgoed van Van Houten in Weesp is veel aandacht besteed in de vorm van lezingen, presentaties, tentoonstellingen en films.
Sindsdien is de Van Houtenkerk een belangrijke culturele plek in Weesp. Met onder andere de jaarlijkse kunstmanifestatie Weespers aan de Wand, de vaste serie kinderconcerten van SoWhat en het Weesp Chamber Music Festival, dat jaarlijks op een groot aantal klassieke muziekliefhebbers kan rekenen. Dit festival hebben we in 2013 onderdak gegeven en geholpen met het opstarten qua productie, promotie en organisatie. Inmiddels is het een populair festival met een eigen stichting en organisatie, dat nog steeds in de Van Houtenkerk plaatsvindt.
Naast culturele activiteiten hebben bedrijven uit Weesp en omstreken de Van Houtenkerk de afgelopen jaren ook weten te vinden voor mooie recepties, zakelijke bijeenkomsten en feestelijke diners. Dit zal uiteraard voortgezet worden als Weesp in 2022 officieel onderdeel wordt van de Gemeente Amsterdam.
Bijzondere Locatie: Kerk van Ransdorp
Als we nog even een stap terug in het verleden gaan, dan gaan we graag naar Ransdorp. Vijf jaar eerder speelde daar de toevoeging van de Kerk van Ransdorp aan onze Bijzondere Locaties. Door financiële bijdragen van stadsdeel Amsterdam-Noord werd het mogelijk deze kerk in ere te herstellen in 2005, waarbij deze ook voor het dorp een functie kon blijven vervullen met verschillende buurtactiviteiten.
Door de moeilijke bereikbaarheid bleek een regelmatige incidentele verhuur minder geschikt voor deze afgelegen locatie, hoewel we er wel veel bruiloften hebben mogen organiseren. Uiteraard is het landelijke karakter van de locatie tegelijkertijd namelijk ook een groot pluspunt voor stellen die romantisch willen trouwen in een monumentale setting waarbij je feestelijk de taart kunt aansnijden in de tuin.
De locatie is verder vooral voor iets langere periodes verhuurd, bijvoorbeeld voor repetities van theatervoorstellingen, waar deze inspirerende en rustige locatie ideaal voor is. Sinds eind 2018 is de kerk het onderkomen van de Raja Yoga Opleiding. De kerk wordt nu zelfs door sommige mensen de ‘Yogakerk’ genoemd.
Overigens is de toren van de kerk nog steeds van de gemeente zelf. Stichting De Ransdorper Toren zorgt hier voor exposities en beklimmingen met een prachtig uitzicht over de polders tot aan het IJsselmeer.
Volgende maand staan we stil bij ’t Zonnehuis in Tuindorp-Oostzaan. Voor nu meer weten over cultuur en verhuur? Kijk op https://stadsherstel.nl/eventlocaties/