Dertig jaar Bijzondere Locaties – Bakenesserkerk en Seinwezen
Verderop in deze nieuwsbrief hebben we het over het Rosenstock-Huessy Huis, een prachtproject in Haarlem. In ons maandelijkse artikel over 30 jaar Bijzondere Locaties vestigen we daarom graag de aandacht op twee Haarlemse eventlocaties: Bakenesserkerk en het Seinwezen.
Bakenesserkerk
Begin 2010 zijn we gestart met de restauratie van de Bakenesserkerk met haar opvallende witte toren, die vrijwel identiek is aan de toren van de Grote of St. Bavokerk. In de restauratiefase ontstond het plan voor een nieuw ontwerp voor de glas-in-loodramen. Omdat Haarlem bekend staat als Stripstad (o.a. door het stripfestival De Stripdagen), hebben we striptekenaars gevraagd de ramen te ontwerpen. Het zesde raam is een ontwerp van Joost Swarte. Dit raam is gerealiseerd met de opbrengsten van een van onze eerste crowdfundacties.
Na de restauratie is de Bakenesserkerk het nieuwe onderkomen van de Dienst Archeologie van de gemeente Haarlem geworden. Behalve een kantoor, heeft de kerk ook een publiek toegankelijk deel waar Haarlemse archeologische vondsten worden tentoongesteld. Deze ruimte wordt van het kantoorgedeelte afgeschermd door middel van glazen wanden en vitrines.
De Bakenesserkerk is elke werkdag van 13.00 -16.30 uur en elke derde zondag van de maand van 12:00 tot 16.00 uur open voor bezichtiging, maar anders dan andere bij Bijzondere Locaties wordt deze locatie niet veelvuldig ingezet voor culturele en commerciële evenementen. Dat wil overigens niet zeggen, dat het niet mogelijk is. Er is een kleine ruimte overgelaten voor kleinschalige concerten en andere bescheiden bijeenkomsten. Zo zijn we jaarlijks een van de locaties van Korenlint, het Haarlemse korenfestival dat elk jaar tijdens Open Monumentendag plaatsvindt.
Seinwezen
Het Seinwezen, even verderop in Haarlem, aan het spoor, heeft een geheel andere dynamiek. Dit unieke industriële erfgoed is sinds 2019 in ons eigendom. We zijn meteen bezig gegaan met de herstelwerkzaamheden en verdere verduurzaming van het gebouw.
Qua invulling en bestemming van het oude NS-gebouw, borduren we voort op de weg die is ingeslagen door initiatiefnemer van het Seinwezen, Baud Schoenmaekers. Sinds 2011 biedt het monumentale pand onderdak aan bijzondere bedrijven, flexwerkplekken en vergaderingen van organisaties met veelal een maatschappelijke doelstelling.
Het is nog steeds een bruisende werkplek met sociaal betrokken bedrijven en ook zzp’ers kunnen hier terecht voor een inspirerende flexwerkplek. Door het zakelijke karakter is het ook een uitgelezen plek voor brainstormsessies, workshops en presentaties. Onze prachtige plenaire zalen, Zaal West en Perron, zijn hiervoor te huur.
De afgelopen periode hebben we, wanneer de coronamaatregelen het toelieten, kindervoorstellingen en exposities georganiseerd. De familieconcerten van SoWhat zullen in het najaar weer van start gaan, waarbij professionele musici van o.a. het Metropole Orkest de allerkleinsten de schoonheid en het plezier van muziek bijbrengen. En op dit moment is de foto-expositie ‘BUUV 10 jaar’ in het Seinwezen te bezoeken over het bewonersplatform voor en door inwoners van Haarlem en omstreken. Via BUUV kunnen Haarlemmers elkaar ontmoeten, samen iets ondernemen of elkaar helpen, wat dus helemaal past bij de filosofie van het Seinwezen. In de toekomst zullen uiteraard meer evenementen plaatsvinden. Kijk op www.stadsherstel.nl/cultuuragenda
Dan nog even dit: afdelingshoofd van Bijzondere Locaties Stadsherstel, Emmy Schouten, vertelt in de nieuwste editie van de Haarlemse stadsglossy HRLM uitvoerig over onze activiteiten in Haarlem in een 7 pagina’s lang interview. Dit is HIER te lezen.