Dertig jaar Bijzondere Locaties – Amstelkerk en Schuilkerk De Hoop
In ons jubileumjaar staan we ook graag stil bij het feit dat we al 30 jaar onze bijzondere locaties inzetten voor zakelijke en culturele evenementen. Klein begonnen met één concert in de Amstelkerk en uitgegroeid tot een energieke afdeling die zorgt voor veel reuring in de monumentale eventlocaties. We lichten elke maand een of twee van deze locaties uit. Deze maand de Amstelkerk en Schuilkerk De Hoop.
Bijzondere Locatie: Amstelkerk
De restauratie van de Amstelkerk was eind jaren 80 de eerste in een reeks van meer dan 35 kerkelijke gebouwen die we gered en gerestaureerd hebben. Toen we ons hier in 1990 vestigden met ons kantoor, werd het al snel duidelijk dat dit monument potentie had om uit te groeien tot een multifunctioneel gebouw.
In de jaren 80 had Huub Oosterhuis al in de Amstelkerk gezeten met Ekklesia. Zijn Nederlandstalige muziek op bestaande melodieën sloeg enorm aan. Er werd dus al veel gezongen in de Amstelkerk waarbij duidelijk werd dat de kerk een uitzonderlijk goede akoestiek had. Toen Stadsherstel in de kerk kwam was het pianiste Marja Bon die met haar ‘Wendingen’ als eerste een cultureel programma presenteerde met muziek in combinatie met beeldende kunst exposities.
Al snel startte de Youri Egorov Stichting, die inmiddels de Young Pianist Foundation heet, een serie pianoconcerten. De Steinway-vleugel van deze onvolprezen pianist is sinds die tijd in het bezig van Stadsherstel. Na jarenlang in de Amstelkerk te hebben gestaan, staat de vleugel nu in De Duif.
We zijn met tal van musici langdurige relaties aangegaan. Het Erard Ensemble organiseert al meer dan 15 jaar concerten op de dinsdagavond, maar ook de Amstel Strijkers, de Vrienden van de Kamermuziek, Royal Wind Music, Jiddisj Koor Hejmisj Zain en het Matangi Quartet zijn vaste waarden in onze programmering. Uiteraard willen we hierbij stembevrijder Jan Kortie ook noemen, die al heel lang in de Amstelkerk mensen bij elkaar brengt vanwege zijn onorthodoxe, opgewekte benadering van zingen.
Sommige musici, zoals Ella en Nicolas van Poucke en het Rondane Kwartet hadden vanwege het succes meer ruimte nodig en zijn verhuisd naar de overkant, naar De Duif, maar ze zijn ooit begonnen in de Amstelkerk. Met het Pianoduo Festival is dat ook zo gegaan. Ze maken hiermee ruimte voor nieuwe initiatieven zoals Old Roots New Routes, een concertreeks rondom musici met wortels in andere culturen, en SpijkerKlassiek, een nieuw platform voor klassieke muziek.
De exposities, die in de tijd van Wendingen zijn gestart, zijn gebleven, maar het is veel breder getrokken. Niet alleen beeldende kunst, vaak van Amsterdamse kunstenaars en fotografen, maar ook informatieve tentoonstellingen zijn op werkdagen gratis te bezoeken. Zo hebben we bijvoorbeeld de Suriname maanden, waarbij de expositie over Surinaams erfgoed gepaard gaat met lezingen over Stadsherstel Suriname.
Natuurlijk is dit nog maar een fractie van wat er nog meer plaats heeft gevonden bij ons in de Amstelkerk. We hebben in de afgelopen dertig jaar veel mooie diners, huwelijken en recepties gehad. We hebben hoog bezoek mogen ontvangen van Prins Claus, (toen nog) Koningin Beatrix én Prinses Juliana. Jaarlijks vindt het Daklozendiner van het Leger des Heils plaats, wordt de BNG Literatuurprijs uitgereikt, is er de 8 Decemberherdenking en zijn er tal van cursussen en lezingen van o.a. The School of Life, The John Adams Institute en Awake Origins.
Vorig jaar, toen de kerk 350 jaar bestond, hebben we de Amstelkerk verbouwd en verduurzaamd. Er zijn veel energiebesparende maatregelen getroffen, het kantoor is flexibeler gemaakt, de techniek qua licht, geluid en beeld is volledig geüpdatet en het monument is weer helemaal opgefrist met een uitgebreide schilderbeurt. We hopen snel weer concerten, exposities en andere evenementen te kunnen verzorgen om het resultaat aan iedereen te laten zien.
Bijzondere Locatie: Schuilkerk De Hoop
Eind jaren 90 werd Schuilkerk De Hoop in Diemen aan de afdeling Bijzondere Locaties toegevoegd. Achter de eenvoudige gevel van deze enige overgebleven plattelandsschuilkerk in de omgeving van Amsterdam gaat een rijk en licht interieur schuil. Een interieur dat geknipt is om evenementen meer cachet te geven. De restauratie werd beloond met een Europa Nostra Award, een internationale onderscheiding voor het behoud van cultureel erfgoed, dus het was voor ons belangrijk dat veel mensen hier gebruik van konden maken.
We hebben hierbij hulp gekregen van Stichting Vrienden van De Hoop dat zich in 1999 ten doel stelde de belangstelling voor en het gebruik van het gebouw De Hoop te bevorderen onder andere door het organiseren van een reeks kamermuziekconcerten die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt georganiseerd. De kerk heeft sinds het begin een sterkte buurtfunctie. Er wordt dus veel getrouwd en gerouwd. In de loop van de jaren hebben steeds meer mensen deze verborgen parel, vlakbij de ringweg, ontdekt en wordt de kerk gebruikt voor opnames, cursussen, vergaderingen en diners.
Volgende maand staan we stil bij twee andere Bijzondere Locaties uit ons portfolio. Meer weten over cultuur en verhuur? Kijk op https://stadsherstel.nl/eventlocaties/