De lezingen die wij in de wintermaanden samen met Mee in Mokum voor hun gidsen organiseren zijn ook vrij toegankelijk voor Vrienden van Stadsherstel. U dient dan wel van tevoren een kaartje te bestellen en op de dag zelf uw Vriendenpas mee te nemen. Bent u nog geen Vriend? Geen probleem u kunt Vriend worden en naar de lezingen komen.
Vanaf 2024 vieren we de 750e verjaardag van Amsterdam. In die lange periode is de stad voortdurend uitgebreid en veranderd. De wederopbouw na de laatste grote stadsbrand van 1452 is waarschijnlijk het meest bepalend geweest voor hoe de binnenstad er tegenwoordig uitziet. De keuzes uit de Middeleeuwen vormen de basis van Amsterdams huidige gebouwde erfgoed. Gabri van Tussenbroek verklaart de ruimtelijke ontwikkeling van de stad vanuit een geïntegreerd historisch, bouwhistorisch en archeologisch perspectief. Hij laat een overbevolkte stad zien waar duizenden Amsterdammers en immigranten een plekje zochten, waar elke vierkante meter felbegeerd was en waar het stadsbestuur voortdurend bezig was de orde te bewaren.
Gabri van Tussenbroek is een zeer gewaardeerde spreker op onze lezingen. In Amsterdam was hij van 2005 tot 2022 stadsbouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie en nu werkt hij als bouwhistoricus bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast is hij hoogleraar Stedelijke Identiteit en Monumenten, in het bijzonder van de Nederlandse bouwhistorie, aan de UvA.
Het boek (€ 60,-) over de Houten Eeuw is te koop in ons Winkeltje (Reguliersgracht 67) en ook kunt u het van tevoren bij ons bestellen, dan nemen we het op de dag van de lezing mee naar de Vondelkerk. U kunt het boek bestellen via winkeltje@stadsherstel.nl