Aangrijpend theater over de vrijheid van meningsuiting en religieuze intolerantie.
Over de voorstelling
Misschien wel de meest gewaagde keuze van dit seizoen is het stuk Een genadeloze god. Het vertelt het waargebeurd verhaal van Hallâc, een soefistische mysticus en dichter uit de 9e eeuw van wie het vel werd gestroopt omdat hij zei dat in ieder mens een stukje god schuilt.
Regisseur Celil Toksöz neemt je mee naar een ijzingwekkende setting, in een onderzoek naar menselijkheid, verdraagzaamheid en ruimdenkendheid, en de mogelijke keerzijden daarvan: sentimentaliteit, onverschilligheid en geestelijke gemakzucht.
Martelaar Hallâc wordt vertolkt door een pop die wordt voortbewogen door spelers die tegelijkertijd zijn ondervragers en beulen zijn. Hij is de held van de voorstelling, met zijn vreedzaamheid, zijn poëzie, zijn onverschrokken verdediging van de menselijkheid. En met, zelfs in de gruwel waarin hij zich bevindt, zijn humor – die ondermijnende kracht die door alle rechtlijnigen wordt gevreesd.
Een genadeloze god is een aangrijpende voorstelling over de vrijheid van meningsuiting aan de ene kant en religieuze intolerantie en machtsmisbruik aan de andere kant.
Credits
Script Sophie Kassies
Regie Celil Toksöz
Spel Coen Bril, Denzel Goudmijn, Kathlyn Wuyts, Jurjen Zeelen
Poppenontwerp Joris van Veldhoven
Decor en kostuums Elian Smits
Lichtontwerp Coen van der Hoeven