Surinaamse maanden lezing 3: Chocolade in Suriname en Amsterdam

Lezing

ma 26 jun '23
voorbij
Ontwerp Zonder Titel (35)
  • Toegangsprijs € 10

    Passe-partout voor 4 lezingen Normaal: € 35 | Voor Vrienden van Stadsherstel: € 30
  • Vrienden voordeel Als Vriend van Stadsherstel kunt u een passe-partout voor de gehele lezingreeks kopen met korting
  •   Kaartverkoop 26 juni Passe-partout 4 lezingen
Wanneer Tijd Waar  
ma 26 jun '23 20:00 - 22:00 Amstelkerk Kaartverkoop
Amstelveld 10 Amsterdam Nieuw
Amstelkerk
Amstelveld 10
Amsterdam

Chocolade in Suriname en Amsterdam - De wereldberoemde Van Houten.

Na suikerriet, koffie en katoen was cacao het belangrijkste plantagegewas. In 1686 werden de eerste cacaoplanten in Suriname ingevoerd. Het hoogtepunt van de cacaocultuur werd bereikt in 1895 met 4.456 ton cacaobonen. Cacao werd op de Surinaamse plantages verbouwd totdat o.a. de krullotenziekte daar een einde aan maakte.
Sinds enkele jaren wordt er op kleine schaal weer skrati gemaakt, dat is een chocolade die vroeger voornamelijk via huisvlijt tot stand kwam. In deze lezing vertellen we over de Surinaamse cacaoplantages, de skrati maar ook over Van Houten chocolade.
Want wist u dat Casparus van Houten in zijn fabriekje tegenover de Amstelkerk een wereldberoemde uitvinding deed. En dat op de plek waar nu onze Van Houtenkerk staat vroeger de Van Houtenfabriek stond?

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om statistieken van de website bij te houden. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Tevens wordt het laatste octet van het IP-adres automatisch gemaskeerd.