Kleinschalig festival met optredens van ensembles in de houten muziekkapellen bij o.a. de Schellingwouderkerk en de Kerk van Ransdorp.
Al voor het 11de jaar organiseert de Stichting Muziekkapellen muziekoptredens in de 3 houten muziekkoepels in Amsterdam Noord: Ransdorp, Durgerdam en Schellingwoude.. gebouwd door werkloze scheepsbouwers in de jaren 30 van de vorige eeuw.. onze ambitie is om onder het motto ‘blaas de muziekkapel nieuw leven in’ deze muziekcultuur in de openbare ruimte onder de aandacht te houden.. vroeger waren militaire kapellen en blaaskapellen de bespelers van deze houten juweeltjes. Door erin te spelen helpen we mee aan het behoud van deze muziekkiosken.. ze liggen ongeveer 5 km van elkaar en zijn per fiets of te voet goed bereikbaar.. als mensen komen kijken ondernemen ze ook dat rondje..
DURGERDAM
* NIEUWE BUREN (blaasorkest) 13.00 u – 15.00 u
* NOTORIOUS MONKS (Big Band) 15.00 u – 17.00 u
RANSDORP
* WATERLAND HARMONIE 13.00 u – 15.00 u
* TOETERS en BELLEN (fanfare) 15.00 u – 17.00 u
SCHELLINGWOUDE
*HARMONIE TUINDORP OOSTZAAN 13.00 u – 15.00 u
*SON NUOVOS ( Cubaanse muziek) 15.00 u – 17.00 u
De muzikanten blijven op hun plaats en het publiek kan zich verplaatsen van Schellingwoude naar Durgerdam, naar Ransdorp of omgekeerd, bij voorkeur per fiets.
De ambitie van de Stichting Muziekkapellen is onder het motto ‘blaas de muziekkapel nieuw leven in’ deze muziekcultuur in de openbare ruimte onder de aandacht te houden in de muziekkiosken in Amsterdam en omgeving.
Sinds 2011 organiseert de Stichting jaarlijks optredens in de 3 identieke muziekpaviljoens in waterland.
Rond 1923 zijn er 4 muziekkoepels gebouwd, door werkloze scheepsbouwers, tevens leden van de plaatselijke fanfare. Het materiaal voor dit werkgelegenheidsplan stond o.l.v. de Ransdorpse timmerman Cornelis Schreuder en kwam van de gemeente Amsterdam, die deze dorpen had geannexeerd. De muziektent in Zunderdorp is afgebroken, de andere 3 zijn van de sloophamer gered en zijn erkend monument.