Onze oudste verhalen gaan over koningen. Waarom spreekt dit menstype zo tot de verbeelding? Waarom bestaan er, ondanks talloze revoluties, ondanks de kracht van de democratie, nog altijd koningshuizen?
Schrijver Jamal Ouariachi buigt zich in de negende Hans van den Bergh-lezing over de vraag waarom het huis van Oranje-Nassau niet kapot te krijgen lijkt – alle argumenten van republikeinen tegen de monarchie ten spijt. Hoe kan dat? Wat is de kracht van het verhaal dat koningen vertellen en welke elementen mist het verhaal van republikeinen?
Aan de hand van de wereldliteratuur en de technische geheimen van zijn eigen ambacht probeert Ouariachi tot antwoorden te komen.
Aanvangstijd 20:00 uur, deuren open om 19:30 uur
Met nagesprek en discussie met het publiek
Over Jamal Ouariachi
Jamal Ouariachi (1978) schrijft romans, verhalen en toneel. Hij is columnist bij dagblad Trouw. Voor zijn roman Een honger (2015) ontving hij zowel de BNG Bank Literatuurprijs als de European Union Prize for Literature. Het boek werd in negen talen vertaald. Zijn roman 25 speelt zich af temidden van de oranjegekte van 30 april 2013, de dag van de kroning van Willem-Alexander. Voor zijn boeken en columns ontving Ouariachi in 2023 de eerste Vrij Links Vrijmoedigheidsprijs.
Over Hans van den Bergh:
De Hans van den Bergh-lezing is vernoemd naar Hans van den Bergh (1932-2011). Jarenlang liet hij in woord en geschrift zijn republikeinse mening horen. Van zijn hand verschenen verschillende boeken waarin hij ten strijde trok tegen de monarchie. In het dagelijks leven was hij werkzaam als hoogleraar cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Als letterkundige bezorgde hij de uitgave van de Volledige Werken van Multatuli. Tevens was hij meer dan veertig jaar actief als toneelrecensent. De Hans van den Bergh-lezing wordt jaarlijks georganiseerd en heeft de republikeinse zaak in brede zin tot onderwerp.