Concert van het Combattimento ensemble in de Amstelkerk.
Spaanse Passie
Spanje heeft een rijke en unieke muzikale traditie, die door de eeuwen heen een geheel eigen geluid heeft ontwikkeld. In Spaanse Passie nemen we je mee op een reis langs vier eeuwen aan Spaanse muziek.
Ons concertprogramma begint vroeg in de 17e eeuw met de Tiento en modo de canción van Correa de Arauxo, oorspronkelijk geschreven voor orgel, maar gearrangeerd voor strijkers en basso continuo. Uit de 18e eeuw hoor je de Triosonate II in d-klein van de gebroeders Pla en een speciale bewerking van het beroemde Fandango voor strijkers en klavecimbel van Antonio Soler. Zo komen we uit in de 20e eeuw bij Manuel de Falla en Joaquin Turina.
Opvallend in het programma Spaanse Passie zijn de twee Italiaanse componisten die zich lieten inspireren door de Spaanse cultuur: Boccherini en Scarlatti. Boccherini bracht het grootste deel van zijn leven door in Spanje. Zijn muziek verenigt de elegantie van de Italiaanse stijl met de vurige passie van Spaanse fandango-ritmes. Ook Scarlatti verhuisde naar Spanje, waar hij de laatste 25 jaar van zijn leven sleet. Zijn clavecimbelsonates zijn doordrenkt met Spaanse invloeden, van de dansachtige ritmes tot de rijke melodieën. Hij werd bovendien leraar van Soler.
Spaanse Passie neemt u mee op reis langs de hoogtepunten van de Spaanse muziektraditie. Kom luisteren naar deze unieke samensmelting van Spaanse klanken en barokke elegantie.
Programma:
Luigi Boccherini (1743-1806)
Strijkkwartet in C-groot, op 32/4 (G 204)
Gebroeders Pla (1720/28-1762/73)
Triosonate II in d-klein
Domenico Scarlatti (1685-1757)
2 Sonates voor clavecimbel in A-groot (K. 208 en 212)
Francisco Correa de Arauxo 1584-1654
Tiento en modo de canción (arr. v. strijkers en bc)
— pauze—
Antonio Soler (1729-1783)
Quintetto VI in a-klein, voor strijkers en clavecimbel
Manuel de Falla (1876-1946)
Homenaje (arr. voor clavecimbel)
Joaquin Turina (1882-1949)
Serenata op. 87, voor strijkkwartet
Antonio Soler (1729-1783)
Fandango (arr. voor strijkers en clavecimbel)
Bezetting:
Cynthia Freivogel – viool
Quirine van Hoek – viool
Marjolein Dispa – altviool
Diederik van Dijk – cello
Pieter Dirksen – clavecimbel
Over Combattimento
Combattimento* speelt muziek uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuwse barokmuziek vormen de kern van ons repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen. De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek hier deelgenoot van maken. Samen vormen we een hecht ensemble dat jaren heeft gewerkt en blijft werken aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.
Het ensemble komt graag dicht bij u en wil klassieke muziek levendig en boeiend voor u maken. U komt ons daarom veel tegen op kleinere podia, zoals mooie kerkjes, intieme concertzaaltjes of een oud slot. Daar zit u letterlijk dicht bij ons en beleeft u de muzikale ervaring nog intenser. Onderhoudende en informatieve toelichtingen tijdens het concert geven u een kijkje in de achtergrond van deze muziek.
Combattimento speelt op moderne instrumenten, in de overtuiging dat de klankintensiteit hiervan beter aansluit bij de luisterpraktijk van de hedendaagse concertbezoeker. We kijken door een moderne bril naar barokmuziek en doen dan nieuwe ontdekkingen. Dat is vooral een experimentele aangelegenheid die tijdens de repetities vorm krijgt.
Samen verkennen we de grenzen van barokke extravagantie en spektakel. Hoe klonk de muziek toen? Mag het nu een fractie ruiger? Kan het net iets langzamer? Of juist dynamischer? Het resultaat: spannende en energieke concerten waarmee we u verrassen en op scherp zetten. Of het nu gaat om een ‘klassieker’ als het Concert voor twee violen in d-klein van Bach of bijvoorbeeld muziek van de tegenwoordig veel minder bekende maar minstens zo boeiende Giuseppe Antonio Brescianello. Kom naar onze concerten en ervaar hoe we de muziek voor u tot leven brengen
Combattimento werkt regelmatig samen met topsolisten, zoals Liza Ferschtman, Maarten Koningsberger, Lisa Larsson, Helena Rasker, Cécile van de Sant en Johannette Zomer en met gezelschappen als het Scapino Ballet Rotterdam en de Nationale Reisopera. In het verleden maakte het ensemble onder de naam Combattimento Consort Amsterdam diverse tournees in Duitsland, Spanje, Midden-Europa, Zuid-Amerika, Japan, Rusland en de Verenigde staten. Ook werden meer dan 35 CD- en DVD-producties gerealiseerd.
Combattimento ontvangt sinds 2017 meerjarige productiesubsidie van het Fonds Podiumkunsten en op projectbasis ook van het VSB Fonds.
* Combattimento is de voortzetting van het vroegere Combattimento Consort Amsterdam dat eind januari 2014 haar activiteiten heeft beëindigd.