Trouw aan het gebouw, vrijwilligers aan het woord
De fundering van de Zuidervermaning begeeft het bijna, maar het fundament van betrokken vrijwilligers bij de schuurkerk is ijzersterk. Al meer dan vijfentwintig jaar horen Loes Bijleveld en Marian Bruyn bij het bestuur. “We lachen veel met elkaar.”
Crowdfundingfilmpje met Marian en Loes in de hoofdrol
Als je in het dorp een vraag krijgt, is weigeren geen optie. En daarom kan het zomaar gebeuren dat je al 26 (Loes Bijleveld) en 28 jaar (Marian Bruyn) vrijwilliger bent in het bestuur van de Zuidervermaning. Loes Bijleveld, secretaris: “Natuurlijk heb je ook iets met het gebouw” en Marian Bruyn, voorzitter: “Ik ging graag naar de concerten. Het valt meteen op als je vaker in de zaal zit. Dan krijg je vanzelf de vraag of je wil helpen.”
Ze vielen voor de uitstraling van het pand; de eenvoud, de rust en de bijzondere details. Het idee dat er in 1731 mensen op dezelfde vloer liepen en hij er nóg zo bij ligt. Als nieuw, dankzij de laag zand die men er al eeuwenlang ter brandpreventie op de grond laat liggen. Loes: “Het zand is het meest besproken onderwerp bij bezoekers. Iedereen wil weten waarom het er ligt. Soms vragen huurders of we het verwijderen. Daar kunnen we niet aan beginnen.”
Ze voeren het gesprek in de kerkenraadskamer, een geborgen en authentieke ruimte met veel hout op de muren en een handbeschilderd betegelde smuiger (schouw) met Bijbelse taferelen. Beide dames koesteren deze plek als de mooiste in de vermaning. Het idee dat er nog nooit iets is veranderd aan het interieur spreekt tot de verbeelding. “Ik vind het een leuk gevoel dat aan deze tafel honderden jaren geleden al mensen zaten te vergaderen”, vertelt Marian.
De kamer is ook de plek waar bruidsparen hun zenuwen sussen en artiesten een laatste opwarming inzetten voordat ze de publieke arena in gaan. De dames zijn verantwoordelijk voor de entourage en letten er bij hun ontvangst altijd op dat ze de spanning van hun gasten in goede banen leiden. “We proberen ze altijd op hun gemak te stellen en een moment van rust te bieden. Dat hoort bij het ritueel van een optreden.”
De tijd nemen om stil te staan
De Zuidervermaning is het enige cultuurpodium van Westzaan. Het was daarom wel even schrikken dat de fundering er zo slecht voor staat en de plek bij restauratie een periode gesloten zal blijven voor publiek. Maar: iedereen in Westzaan houdt van dit gebouw, het moet blijven bestaan.
Zo’n veertig keer per jaar heeft de Zuidervermaning programmering, artiesten komen graag terug voor de bijzondere akoestiek van de zaal en nemen er cd’s op. De particuliere verhuur verschuift volgens de bestuursleden de laatste jaren van huwelijken naar rouwbijeenkomsten. “Een afscheid mag sfeervol zijn. Mensen zijn gecharmeerd van het feit dat je hier na de koffie kan blijven. We vinden het belangrijk dat je de tijd krijgt om bij de situatie stil te staan. We boeken ook nooit meer dan één huwelijk per dag.”
De dames benadrukken de lol van het belangeloos werken voor de schuurkerk. Loes: “Het is absoluut een verrijkende ervaring. We houden toespraken voor groepen, begeleiden concerten, huwelijken en uitvaarten. Onze partners helpen mee op de jaarlijkse werkersdag!”
Dat ze al zo lang met elkaar volhouden, hebben ze volgens Marian te danken aan de humor. “We lachen veel met elkaar. Ik zeg altijd: we zijn net een cabaretvoorstelling. En we werken heel goed samen”. Beide dames werkten in het verleden in ondersteunende functies op kantoor. Marian deed administratieve werkzaamheden voor het baggerbedrijf van haar man, Loes was secretaresse. Loes: “We zijn hier vrijwilliger, maar de insteek is professioneel. De verantwoordelijkheid over het pand is groot. Je moet bij alle activiteiten klaarstaan. Gelukkig worden we bijgestaan door een fantastisch team.”
Oproep: Zuidervermaning zoekt nieuwe leden
Behalve financiële bijdragen voor de fundering, zoekt het bestuur van de Zuidervermaning naar nieuwe leden. “Dan begeleiden we ze vanaf de zijlijn, want we blijven natuurlijk trouw aan het gebouw!” Stuur een mail naar info@zuidervermaning.nl.