Geniet van het groene landschap rondom de forten
Vier fietsroutes, met leuke terrasrustpunten, voeren u langs het prachtige groene fortenlandschap en monumenten van Stadsherstel. Bij Diemen aan Zee geeft gids John Cuijpers elke zondag een rondleiding over het fraaie Fort Diemerdam. Of fiets langs vier forten in het westelijke deel van de Stelling van Amsterdam en rij langs ons gerestaureerde Fort K’IJK. Er is veel te zien deze zomer. Kom langs!
1. Ga naar Diemen aan Zee en Fort Diemerdam
Vanaf Amsterdam kunt u via een mooie fietsroute van circa 45 minuten, die gaat over de Diemerzeedijk en de Nesciobrug, naar ons Fort Diemerdam en de Kringenwetboerderij Zeehoeve komen. Beide panden lagen voorheen aan de Zuiderzee vandaar ook de naam Zeehoeve. Maar ook via bijvoorbeeld Muiden kunt u via het fietspad langs de dijk bij de panden komen.
Historische Kring Diemen organiseert regelmatig op zondag een wandeling van Fort Diemerdam naar kringenwetboerderij De Zeehoeve. De wandeling duurt een uur en deelname is gratis. De start is bij Paviljoen Puur. Bekijk de website van Paviljoen Puur voor eventuele wijzigingen.
2. Fietsroute langs Fort aan de St. Aagtendijk, Fort aan den Ham en Fort bij Krommeniedijk
De route begint en eindigt bij het station van Beverwijk en voert door een prachtig open landschap langs verschillende onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Bij station Beverwijk is het mogelijk om een ov-fiets te huren. Leer met deze route het westelijk deel van de Stelling van Amsterdam kennen en de forten van Stadsherstel. Nergens loopt het front van de Stelling van Amsterdam zo dicht langs de hoge duingronden als bij Beverwijk. Met de Westelijke Frontroute (38 km) fietst u langs:
– Fort aan den Ham; het fort met een militair museum. Het fort is van april tot en met oktober elke woensdag en elke laatste zondag van de maand open. Alle informatie over het fort is te vinden op de website fortaandenham.nl.
– Het Fort aan de St. Aagtendijk; dit fort is in 2016 gerestaureerd voor huurder Muziekfort.
– Het Fort bij Krommeniedijk; In het door ons gerestaureerde fort wonen nu jongvolwassenen met autisme. Er is ook gelegenheid voor dagbesteding en/of opstap naar werk zoals in de horeca, waar u van een heerlijke kop koffie en wat lekkers kunt genieten. De Heeren van Zorg begeleidt de bewoners de weg naar zelfstandigheid. Wij hebben bij de restauratie ook laten zien dat herbestemming van monumenten duurzaam kan zijn. De toegepaste technieken zijn ultramodern: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor het doorspoelen van de toiletten en een groen dak. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en dan zijn er ook nog laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Het fort is open op woensdag t/m vrijdag 10.00-16.00 uur en in het weekend van 12.00-16.00 uur. Kijk voor meer informatie op fortkijk.nl.
Klik hier voor de Westelijke Frontroute.
3. Haarlemmermeer fortenfietsroute langs boerderij Den Burgh
De Haarlemmermeerpolder is een polder van rechte lijnen, waar de geniedijk dwars doorheen loopt. De route begint en eindigt bij station Hoofddorp waar het mogelijk is om een ov-fiets te huren. De Haarlemmermeerroute is ongeveer 35km lang en leidt u langs de Geniedijk. Voor Batterij aan de Sloterweg (nummer 1 op de kaart) en de loodsen en kazematten in de Geniedijk (nummer 2 en 3 op de kaart) is Stadsherstel een restauratie- en een herbestemmingsplan aan het maken. Tegenover de Batterij aan de Sloterweg, aan de Rijnlanderweg die u oversteekt ligt boerderij Den Burgh van Stadsherstel. De boerderij dateert uit 1859 en is daarmee een van de eerste boerderijen die na de drooglegging van de Haarlemmermeer werd neergezet. Van dit type boerderij, een zogenaamde Zeeuws langhuis of langgevelboerderij, heeft Haarlemmermeer er niet veel meer. In de boerderij zit nu een prachtig restaurant. De Haarlemmermeerroute biedt u een prachtige mix van batterijen, forten, loodsen, sluizen, molens, kunst en lekker eten. Klik hier voor de route.
4. De Krayenhoffroute langs de Akermolen
De Krayenhoffroute voert langs forten die op plekken liggen waar eerst de Posten van Krayenhoff lagen, een voorloper van de Stelling van Amsterdam. Deze tussen 1805 en 1810 aangelegde aardwerken rond Amsterdam werden zo genoemd naar de ontwerper, de bekende genieofficier Generaal Krayenhoff. De route begint en eindigt in Haarlem hier kunt u een route fietsen die voert langs Spaarndam, Spaarnwoude, Amsterdam Osdorp, Amsterdam Sloten, Halfweg, Zwanenburg en Vijfhuizen. In Osdorp aan de ringvaart en aan de rand van de wijk “de Aker” ligt theehuis de Akermolen. Aan de overkant ligt Badhoevedorp. Om het voor recreanten gemakkelijk te maken en het theehuis te bezoeken is er een voet- en fietsveerpont. Hiermee kunnen voetgangers en fietsers worden overgezet van Badhoevedorp naar het theehuis en terug.
De Akermolen is door Stadsherstel gerestaureerd in de staat van de jaren ‘20. Bijzonder zijn de oude molengangen die nog in de grond zitten en door een glazen vloer zichtbaar zijn gemaakt. Deze spectaculaire bezienswaardigheid is gefinancierd door de Vereniging Vrienden van Stadsherstel. In het theehuis is een leerwerkplek voor mensen met een verstandelijke handicap.
Lees hier meer over de route.