Stadsherstel koopt de 'Kapel' van Durgerdam
Onlangs heeft Stadsherstel de ‘Kapel’ van Durgerdam van Stadsdeel Amsterdam-Noord overgenomen. Het houten gebouw uit 1687 is door zijn ligging en omvang de blikvanger van het vissersdorpje aan de oevers van de voormalige Zuiderzee. Het is gebouwd als raadhuis, maar doet nu dienst als woonhuis.
Aangezien het stadsdeel niet langer als huisbaas wil optreden, doet het zijn woningbezit stapje voor stapje van de hand. Wel wil men er zeker van zijn dat de zittende huurders goed behandeld worden. Om die reden is de Kapel nu verkocht aan Stadsherstel, dat in de afgelopen jaren al meer monumentale woonhuizen van het stadsdeel heeft overgenomen.
Een andere belangrijke reden om de Kapel aan Stadsherstel over te doen is de grote monumentale waarde ervan. Het is een belangrijk cultuurhistorisch monument op een prachtig punt, maar het heeft wel enig achterstallig onderhoud. En met grote monumentale gebouwen die restauratie behoeven weet Stadsherstel natuurlijk wel raad.
De Kapel is eigenlijk het oude raadhuis van het dorp. Waarschijnlijk heeft het gebouw zijn bijnaam gekregen toen er in de middeleeuwen de mis werd gelezen, omdat de dichtstbijzijnde kerk in Ransdorp stond. Ook was in het raadhuis de dorpsschool ondergebracht. In de 19e en het begin van 20ste eeuw was de gemeentelijke visafslag er gevestigd.
Het huidige gebouw werd neergezet nadat bijna heel Durgerdam in de nacht van 5 op 6 mei 1687 door brand verwoest was. Alle huizen op de dijk brandden af. Alleen de kerk, de zaagmolen en enkele huizen aan de zuidoost kant – die meer landinwaarts lagen – werden gespaard.
Het nieuwe raadhuis zag er nagenoeg hetzelfde uit als het oude. Het werk moest binnen acht weken na 25 augustus 1687 voltooid zijn, op straffe van één ducaton per dag bij overschrijding van die tijd. Anderzijds kreeg de timmerman een halve ducaton per dag extra voor elke dag dat het werk eerder werd opgeleverd. De bouw werd betaald uit de opbrengsten van een loterij. Twee jaar later kwam er een nieuwe luidklok in het torentje, met een diameter van één meter. Deze hangt er nu nog en heeft het opschrift Meyndert Frederickz. en Jan Kerck Burgemeesters van Durregerdam hebben myn doen gieten den 9 November Anno 1689.