Binnenkijken bij gerestaureerde smalste monument
Ons smalste pandje, van amper twee meter breed, is gerestaureerd en heeft zijn schoonheid teruggekregen. Het 16e-eeuwse houtskelet is weer zichtbaar en in de badkamer is de monumentale schouw behouden. Nieuwsgierig naar meer bijzondere details van Geldersekade 15? Kom kijken op donderdag 29 november van 15.00 tot 16.30 uur. Let op: dit is de laatste kans om binnen te kijken voordat de bewoners hun nieuwe stulpje betrekken.
Al eeuwen een drukke kade
Dagelijks fietsen veel mensen langs dit pand op de Geldersekade. Van en naar hun werk, onderweg naar het station of de pont naar Amsterdam-Noord. Vanaf de 16e eeuw werd de Geldersekade vooral gebruikt voor de scheepvaart. De Geldersekade lag direct in verbinding met het IJ. Vanaf daar gingen zeilschepen voor vracht-, vee- en personenvervoer naar het binnen- en buitenland. Het verklaart de namen die de kade in de loop der tijd heeft gehad. De Gelderse, Keulse, Londense en Engelse Kaai. Geldersekade 15 stond bekend als Huis en erf waar het Wapen van Engeland uithangt. Zo werd het pand in 1663 in de verkoopakte genoemd.
Passen en meten tijdens de restauratie
Projectleider Ruth van der Puijl fietst ook dagelijks langs deze kade maar stapte regelmatig bij nummer 15 af om de voortgang van de restauratie te bewaken en vragen van het bouwteam te beantwoorden. Maar vooral om te genieten van haar mooie werk waar ze graag meer over vertelt. Door de zeer kleine oppervlaktes werd er flink gepuzzeld om de ruimtes zo goed mogelijk in te delen. Een bijzondere ervaring voor de mensen van de bouw. ''Een installateur van twee meter lang, moest boven in de nok van het pand de installaties plaatsen. Hij zat in elkaar gevouwen om dit voor elkaar te krijgen. Geen fijne klus maar het is gelukt! De uitvoerder heeft goed nagedacht over de ruimtes. In een voormalige kast is bijvoorbeeld een wastafel gemaakt en de buizen daarvan zijn netjes weggewerkt. Door de goede samenwerking is dit gelukt'', aldus Ruth.
Bijzondere monumentale details
Schouw in de badkamer
In de ruimte waar nog een schouw aanwezig was is de badkamer gemaakt. Projectleider Ruth heeft daar al een beeld bij: ''In het houten kastje naast de schouw is een zwanenhalskorbeel te zien; een bijzondere plek om je voorraad shampoo op te slaan. En de schouw zelf; die kan dienen voor het wegleggen van je handdoeken.''
De 'badkamer' voor en na restauratie
Houtskelet zichtbaar gemaakt
Het pand werd waarschijnlijk in de 16e eeuw gebouwd en was voorzien van een houtskelet. Ruth vertelt: ‘'Om de historie van het pand te laten zien, is het houtskelet zichtbaar gemaakt. Het pand is gebouwd in de tijd dat we overgingen van hout- naar steenbouw. Dit is te zien aan sporen van sleutelstukken en korbelen die om de andere balk gevonden zijn; de ene balk werd gedragen door een houten muurstijl, de andere balk door de stenen muur.''
Witjes aan de zijkant van de trap
De steile en smalle trappen zorgen voor verbinding tussen de drie etages. Naast de trap zijn Oudhollandse tegels oftewel witjes gehandhaafd.
De steile trap voor en na restauratie
Patio met bijzondere vloertegels
Tijdens het funderingsonderzoek werden de resten van een patio (binnenplaats tussen voor- en achterhuis) zichtbaar. Ook werden er resten van estrikken gevonden. Dit zijn vloertegels van gebakken klei, net zoals bij dakpannen. De patio is weer teruggebracht en het beeld is hersteld met nieuwe estrikken.
Klein maar fijn en scheef
Om de charme van het pand te bewaren is de scheefstand behouden gebleven. Ruth vertelt hierover: ''Het pand is lekker scheef, alleen de badkamer is recht gemaakt. Alles recht maken was geen optie dan verdwijnt het karakter van het pand en je mist de hoogte. Je kan dan niet overal meer goed staan. Voor de mensen die er gaan wonen is het belangrijk dat zij de pootjes van hun bed aan één kant met veertien centimeter verhogen. Anders lig je scheef in je bed.''
Geldersekade 15 is klaar voor nieuwe bewoners
De woning is geschikt voor een gezin, studenten of een paar vrienden. Het monument is van alle gemakken voorzien met een woonkamer, keuken en badkamer. In het kader van duurzaamheid is gezorgd voor een warmtewisselaar in de cv-ketel. Een warmtewisselaar is een energiezuinige toepassing, door warmte te hergebruiken voor de verwarming en warm water. Ruth ziet de toekomstige huurders er al wonen: ''Elke slaapkamer heeft een wastafel. Handig voor een gezin met kinderen. Die kunnen zelf alvast tandenpoetsen. En voor studenten is het ook makkelijk. Minder kans op een wachtrij bij de douche.''
Binnenkijken
Op donderdag 29 november van 15.00 tot 16.30 uur is de mogelijkheid om dit pand nog te bekijken voordat de nieuwe bewoners het pand betrekken. Projectleider Ruth en onze vrijwilligers vertellen graag meer over de monumentale details. Aanmelden voor de open middag is niet nodig.
Vaker binnenkijken? Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleveringen.
De Vrienden van Stadsherstel maken ook deze restauratie mogelijk
De Vrienden hebben bijgedragen aan de restauratie van de buitentrap en het plaatsen van een nieuw bijpassend hekje.
Bouwpartners
Aannemer restauratie: Toekomst Bouw
Constructeur: De Beaufort Bouwadvies
Tekenwerk: Architectenbureau 1meter98 en Architektenburo Sarlemijn
Aannemer fundering: Bouwbedrijf De Vlucht