Een nieuw Stadsherstelproject in het 1012-gebied
Oudezijds Voorburgwal 67
In de herfst van het vorige jaar heeft Stadsherstel een fraai, maar verwaarloosd pand tegenover de Oude Kerk gekocht. Er lag al een restauratieplan klaar, dus er kan binnenkort worden begonnen met de werkzaamheden.
In het onlangs gepresenteerde Eindrapport verwaarloosde panden in de binnenstad, samengesteld onder auspiciën van Groen Links Amsterdam-Centrum en de Bond Heemschut, wordt het rijksmonument Oudezijds Voorburgwal 67 vermeld met de aantekening dat het hele pand een verwaarloosde indruk maakt. Die constatering is een understatement. Het architectonisch zeer fraaie pand oogt miserabel en bij een blik op het interieur wordt men alleen maar treuriger. Toch staat dit pand op een prominente plaats aan de Oudezijds, recht tegenover de Oude Kerk, met een prachtig uitzicht op dit juweel en het daaromheen gelegen plein.
1012-project
Het pand ligt in de kern van het 1012-gebied, het gebied dat van gemeentewege volop in de belangstelling staat in een poging om tot opwaardering te komen. Binnen de 1012-aanpak maakt deze gevelwand onderdeel uit van weer een speciale actie, de verfraaiing van het Oudekerksplein als hart van het project. Hiervoor is een aparte werkgroep geformeerd.
Stadsherstel neemt als grootste monumenteneigenaar in 1012 deel aan het reguliere 1012-overleg, ‘Chique en Louche’ genaamd. Daarnaast denken onze mensen mee in de werkgroep Oudekerksplein. Meedenken is natuurlijk altijd goed, maar de klassieke methode van Stadsherstel is voor ons effectiever: gewoon probleempanden en -plekken opkopen en zorgdragen voor daadwerkelijke herstelactiviteiten. Zo werkt Stadsherstel nu al jaren rond de Oudezijds Armsteeg, waar nu ook de nieuwbouw gestart is en waar we Warmoesstraat 15 hebben verworven, een echt probleempand.
Restauratie
Oudezijds Voorburgwal 67 ligt vlak naast het Stadsherstelpand nummer 61. Het heeft een ingezwenkte halsgevel met festoenen uit het laatste kwart van de zeventiende eeuw. De top heeft een hijsbalkgat met dolfijnen in de omlijsting. Op de derde verdieping bevinden zich twee oeils-de-boeuf. Voor het pand bestond al een bouwplan dat is gemaakt door Architectenburo V-10. Het kon echter vanwege de economische tegenwind door de vorige eigenaar niet worden uitgevoerd. Met dit plan als basis kon snel worden gezocht naar een geschikte aannemer, die werd gevonden in bouwbedrijf Michel de Bruin.
Eén van de problemen van het pand is de slechte fundering. Of liever, geen fundering. Een deel van de palen ontbreekt namelijk. Eén van de muren is ‘op staal’ gefundeerd. Dit betekent dat de bouwmuren aan de onderkant zijn verbreed, zonder dat er palen onder zitten. Dit kan volgens de huidige voorschriften niet meer. Maar door het ontbreken van een deel van de fundering is het niet mogelijk om zonder veel extra stutwerk de vloer te ontgraven, terwijl dit voor de stort van een nieuwe funderingsvloer wel nodig is.
In de huidige situatie heeft het geheel leegstaande pand op de hoofdverdieping en in het souterrain een horecabestemming, wat zo zal blijven. Op de bovenverdiepingen zijn twee woningen aanwezig. De zolderverdiepingen fungeren nu als duivenpaleis, maar met een bijdrage van het project Wonen Boven Bedrijven van de gemeente zal hier een extra woning komen.
Oudezijds Voorburgwal 67 heeft al veel geleden van de slechte onderhoudssituatie, maar na restauratie zal het weer een fraai monument op een prominente plek in de stad zijn. Daarmee zal Stadsherstel opnieuw een mooie bijdrage hebben geleverd aan de doelstellingen van de gemeente in het 1012-gebied.