Huis de Pinto: van woonhuis naar buurtfunctie
Sinds 2014 is in Huis de Pinto het Literair en Cultureel ontmoetingscentrum met een ruilbibliotheek gevestigd. Eind maart viert Stichting de Pinto het vijfjarig lustrum. Maar het voormalig woonhuis aan de Sint Antoniebreestraat 69 was in de jaren 60 bijna gesloopt. Tijd voor een stukje historie. En hoe komt het huis aan haar naam?
Het is genoemd naar de familie De Pinto, een rijk Portugees-Joods geslacht van kooplieden en bankiers. De De Pinto's worden soms ook wel de Rothschilds van het 17e-eeuwse Amsterdam genoemd. David en Isaac de Pinto gingen vriendschappelijk om met stadhouder Willem IV en financierden de oorlog met Frankrijk. Tot in de negentiende eeuw was het familiebezit van De Pinto.
In de negentiende eeuw verloor het huis zijn woonbestemming, waarna diverse bedrijven en werkplaatsen erin werden ondergebracht. Na de Tweede Wereldoorlog zag het eens zo rijke pand er uit als een krot. Eind jaren 60 wilde de gemeente dit pand en andere omliggende vervallen pandjes slopen, er waren namelijk grote plannen voor dit gedeelte van de stad. Er moest een metrolijn komen, een vierbaansweg en ook nog eens hotels en kantoren. De buurt verzette zich echter hevig en met hulp van monumentenredder Geurt Brinkgreve en de door hem opgerichte Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad is het huis van sloop gered. Brinkgreve -geestelijk vader van Stadsherstel Amsterdam- benadrukte dat het niet alleen gaat om het redden van een monument, maar bij de restauratie van een pand gaat het juist ook om het behoud van een buurt. Er kwamen geen kantoren maar woningen en de nieuwe bebouwing kwam langs de oude rooilijnen.
Zie hier de documentaire Slag om de stad: de Nieuwmarkt van de NTR/VPRO
Restauratie en behoud buurtfunctie
In 1975 kwam het pand in handen van Stichting De Pinto, opgericht door Geurt Brinkgreve. In hetzelfde jaar liet de stichting het pand restaureren. Dit was onder leiding van de architect IJ. Kok, die de twee bouwfasen van 1605/06 en 1680 als uitgangspunt nam. De benedenverdieping kent sinds deze verbouwing fraaie plafondschilderingen.
Na de restauratie kreeg het pand een buurtfunctie; op de begane grond kwam een filiaal van de Openbare Bibliotheek. Toen in 2005 bekend werd dat de bibliotheek zou worden opgeheven, beijverde een groep buurtbewoners zich voor een culturele functie van het pand voor de buurt. Na veel actievoeren en daaropvolgende constructieve gesprekken, kon Huis De Pinto voor de buurt blijven bestaan. In 2013 liet Stadsherstel een renovatie uitvoeren. Al staat Huis De Pinto aan een straat, het heeft de allure van een grachtenpand en is bovendien het cultureel-literair ontmoetingscentrum voor de Nieuwmarktbuurt.
Festival 5 jaar Huis de Pinto
Stichting Huis de Pinto viert van van 22 tot 31 maart het vijfjarig lustrum met een uiteenlopend programma. Zie www.huisdepinto.nl voor alle programma-onderdelen en het bijtijds reserveren van kaarten. Naast de door vrijwilligers gerunde ruilbibliotheek worden op de begane grond elke maand diverse culturele activiteiten georganiseerd zoals filmavonden, boekpresentaties, lezingen, cursussen, theater- en muziekoptredens, tentoonstellingen en kunstprojecten. Tijdens Festival 5 jaar pakt Huis De Pinto uit met een feestelijke staalkaart van het maandelijkse programma.