Boerderij Den Burgh: feestelijke happening
Woensdag 4 juli is de ‘laatste’ eerste paal geslagen voor het funderingsherstel van Boerderij Den Burgh. Mede door de hoge opkomst van genodigden en het schitterende weer was deze happening een groot succes.
De feestelijke handeling werd door Jaap Hulscher (adjunct-directeur Stadsherstel Amsterdam) ingeleid met een uiteenzetting over “hoe het zo ver heeft kunnen komen”, waarna Jeroen Nobel (wethouder financiën, wonen, groen en recreatie van de gemeente Haarlemmermeer), ook weer met een kort praatje, met de eer streek om de knoppen van de heistelling te bedienen.
Hopelijk zit voor de vakantie de kelder in de grond en kan de fundering en de begane grondvloer kort na de bouwvakantie gestort worden. Wordt vervolgd. Alle ontwikkelingen zijn te volgen op dit blog: www.denburgh.nl.
Boerderij Den Burgh dateert uit 1859 en is daarmee één van de eerste boerderijen die na de drooglegging van de Haarlemmermeer in 1852 is neergezet. Het hoofdgebouw heeft een rijk versierde voorgevel, een sierlijk overstek met fraai uitgesneden windveren en een zadeldak met riet. Het is een type boerderij, een zogenaamd Zeeuws langhuis of langgevelboerderij, waar Haarlemmermeer er niet veel meer van heeft. Vandaar dat de gemeente de boerderij in 2008 op de gemeentelijke monumentenlijst heeft geplaatst.
De boerderij ligt aan de Geniedijk, die verschillende gebouwen, sluizen en forten met elkaar verbindt, waaronder het nabijgelegen Fort bij Aalsmeer. Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam behoort de dijk tot het UNESCO Werelderfgoed. Jurriaan en Roos Temme zijn de exploitanten van Restaurant Den Burgh. Ook zij zijn ervan overtuigd dat Den Burgh op zo’n toplocatie een toprestaurant wordt. Vanwege haar ligging zal de boerderij een knooppunt worden tussen verschillende sociale, cultuurhistorische en recreatieve netwerken in de Haarlemmermeer.