Traditioneel pannenbier op de Zaanse Schans
Het hoogste punt is bereikt. Tijd voor pannenbier op de Zaanse Schans! Woensdag 11 maart jl. vierden Stadsherstel Zaanstreek en Stichting de Zaanse Schans het hoogste punt van het 18-eeuwse wevershuisje. De reconstructie van dit unieke project is in volle gang en met jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers heeft de Zaanse Schans er een nieuwe attractie bij. Een striptekening op de bouwhekken vertelt het verhaal van de redding, de verhuizing en de toekomst van dit Zaanse monument.
Het Zaanse huisje dat gaat verhuizen
Stadsherstel heeft dit authentieke pandje gered van de sloop en verplaatst in samenwerking met Stichting De Zaanse Schans. In januari 2015 is Stadsherstel gestart met dit project. Op Facebook en ons blog stadsherstel.tumblr.com kunt u alles lezen over dit gezamenlijke project, over de demontage, de uitgevoerde onderzoeken, de oud-bewoners en over de vorderingen.
Over Pannenbier
De reconstructie van dit voormalige wevershuisje uit Assendelft verloopt voorspoedig. Het hoogste punt is bereikt en de eerste pannen zijn gelegd. Het is een goed gebruik om bij dit bijzondere moment stil te staan en gezamenlijk te vieren met pannenbier. Pannenbier is een term uit de bouw en wordt gedronken wanneer het hoogste punt van een gebouw is bereikt. Volgens de traditie gaat de vlag uit en trakteert de opdrachtgever op bier! Bij dit speciale moment geeft de opdrachtgever kapfooi aan de bouwers. Wordt er geen pannenbier geschonken en geen kapfooi gegeven dan gaat de bezem in de nok.
Een gezamenlijk project van:
Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.