#MemoryMonday
Hoe vervallen ons mooie Amsterdam was is vaak niet meer voor te stellen. Om die reden maar ook omdat niet iedereen die stad meegemaakt heeft laten we elke maandag, op de sociale media via #MemoryMonday, indrukwekkende foto’s van vervallen en daarna gerestaureerde monumenten zien. Benieuwd naar de foto’s van de afgelopen tijd? Bekijk ze hier...
Herenstraat 41 (1967)
In 1967 was het hoekpand vervallen, nu zit er Wijnhandel De Ware Jacob.
De Herenstraat is een van de mooiere winkelstraten van Amsterdam geworden. Het is haast niet voor te stellen dat het rijtje van tien Stadsherstel monumenten in de straat er in de zestiger jaren verpauperd en verloederd bij stond. Stadsherstel had en heeft als doel monumenten te bewaren voor de stad. Ook in de Herenstraat is dat goed gelukt.
Brouwersgracht 101 /Prinsengracht 1 (1968)
In de tweede helft van de 18e eeuw werd het huis een bakkerij. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het als café in gebruik, eerst onder de naam ‘het Vissertje’ en na de restauratie onder de naam ’t Smackzeijl’. Nu is Café Tabac hier gevestigd.
Leidsegracht 106 / Raamdwarsstraat 9-11 (1995)
Toen Stadsherstel de panden in 1995 kocht, stond alleen nog het onderstuk. De panden aan de Raamdwarsstraat stonden weliswaar overeind, maar daarmee was ongeveer alles wel gezegd. Tijdens restauratie is het hoekpand gedemonteerd wegens instortingsgevaar van een aanpalend pand. Vervolgens werd het monument op een nieuwe fundering gereconstrueerd.
Amstelkerk
Het Amstelveld was vooral in de jaren 70 een sterk verloederd gebied vol met geparkeerde auto’s en een verwaarloosde Amstelkerk. Dankzij Stadsherstel is de kerk in 1989 gered van de sloop. Helaas sluiten er in Nederland de komende tien jaar gemiddeld twee kerken per week.
Viering 75 jaar Posthoornkerk (1938-2015)
De kerk dreigde in de jaren zeventig van de 20ste eeuw gesloopt te worden, maar dit werd dankzij een plan van Stichting de Posthoornkerk voorkomen. In 1989 is de vernieuwde kerk in gebruik genomen. Sindsdien wordt de middenruimte verhuurd voor bijzondere gelegenheden voor de particuliere en zakelijke markt.
Amstel 87 (1962)
In de winter van 1944/45 liep het pand Amstel 87, vlakbij de Magere Brug oorlogsschade op waardoor het in november 1945 werd gesloopt. Stadsherstel kocht het pand in 1958 en liet het in 1962 reconstrueren naar voorbeeld van het huis uit 1736 gebouwd door de steenrijke lakenhandelaar Francois Straalman.
Vondelkerk in de sneeuw (1887)
Of Nederland dit jaar in een winterwonderland veranderend is nog even wachten. Maar gelukkig hebben we de beelden nog uit 1887, toen de Vondelkerk bedekt was onder een dikke laag sneeuw. Zo’n 100 jaar later dreigde er sloop voor deze kerk ontworpen door architect Cuypers. Er werd gestreden voor behoud en de kerk is in 1980 gerestaureerd. De kerk is tijdens verschillende culturele activiteiten van binnen te bewonderen.
Nieuwe Looiersstraat 25-27 (1995)
Onbewoonbare wevershuisjes naar ontwerp van Philip Vingboons. In 1997 werd er nieuw leven geblazen in de rijksmonumenten Nieuwe Looiersstraat 25-27. De huisjes werden speciaal ontworpen voor spinners, wevers en wolkammers en gebouwd en geëxploiteerd door het Burgerweeshuis. Het huidige gebruik van de wevershuisjes zijn drie woningen en één bedrijfsruimte.
Herengracht 300 volop in de stutten (1985)
Het pand gelegen op de hoek met de Wolvenstraat dreigde om te vallen en werd daarom ingepakt met stutten. Dikke houten palen werden vastgemaakt aan de gevels om ze op hun plaats te houden. In dit geval waren er dubbele stutten nodig voor de zijgevel en enkele voor de voorgevel. Stadsherstel kocht het pand in 1984 in die toestand aan en restaureerde het in 1987. Nu zit Kaldi koffie & thee op de begane grond van dit pand.
Vervallen panden Amstel 95 en 97 startpunt van oprichting Stadsherstel in 1955
Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Stadsherstel werd opgericht. Maar al eerder deden wij onderzoek naar de haalbaarheid van het redden van onze binnenstad. Zo werd de restauratie van de panden Amstel 95 en 97 één jaar voor de oprichting onderzocht op financiële haalbaarheid. Het project bleek haalbaar maar de panden waren al verkocht. Later werden ze toch weer aan ons aangeboden waarna we ze in 1971 restaureerden. In de loop der tijd kochten we ook het hoekpand 81 aan alsook Amstel 87 en 99 waardoor dit prachtige stukje Amsterdam bij de Magere Brug er weer stralend bij staat.
Volg Stadsherstel op Twitter, Facebook en Instagram
Benieuwd naar meer indrukwekkende foto’s van vervallen en gerestaureerde monumenten?
Volg Stadsherstel op de sociale media:
www.facebook.com/stadsherstel
www.twitter.com/stadsherstel
www.instagram.com/stadsherstel