Eerste Stadsherstelminiatuur ‘Het verdwenen NACO-huisje’
Omdat wij zo weg zijn van de wit met blauwe KLM-huisjes hebben wij een miniatuur gemaakt van één van onze eigen monumentjes. De crowdfunding-actie van het NACO-huisje was daar een mooie aanleiding voor. Die miniatuur wordt als nummer 1 genummerd zodat bij succes deze campagne voortgezet kan worden. En u kunt dan voor een waar Stadsherstelstraatje sparen.
Royal Goedewaagen maakt al 400 jaar aardewerk met passie
Al snel waren we eruit wie onze miniaturen moest maken, namelijk hetzelfde ambachtelijke bedrijf dat de KLM-miniaturen maakte. Royal Goedewaagen bracht in 1932 haar eerste Delfts blauwe miniatuur van een historisch gebouw uit, maar het bedrijf maakt al meer dan 400 jaar aardewerk met passie. Om die redenen, maar ook omdat we het ambachtelijke werk van Goedewaagen goed vonden passen bij het ambachtelijke restauratiewerk van Stadsherstel gaven we hen de opdracht. Elke miniatuur gaat bijvoorbeeld wel door ten minste zeven paar handen.
Van tekening naar miniatuur
De restauratietekeningen en de maquette die we gemaakt hadden van het NACO-huisje konden goed worden gebruikt om die om te zetten in driedimensionale tekeningen. Aan de hand van die tekeningen konden we aangeven welke details wij belangrijk vonden en die zeker niet mochten ontbreken zoals de buffelhoorns ter plaatse van de voor- en zijgevels. In de tekeningen konden we ook aangeven welke onderdelen een blauw accent moesten krijgen en in welke mate. Daarna werd een eerste gietmal gemaakt met proefgietsels. Het is dan mogelijk om nog kleine aanpassingen te doen. Na de goedkeuring werd de definitieve moedermal vervaardigd. Een moedermal wordt gebruikt om gietmallen te maken en garandeert zo een continue kopie van het origineel. Deze gietmal laat in de miniatuur van verse klei gietnaden achter welke worden weggewerkt en afgesponsd. Daarna moet de klei enkele dagen drogen en gaan de miniaturen de eerste keer in de oven waar ze 8 uur op een temperatuur van 1080 worden gestookt. Het hagelwit baksel wat uit de oven komt wordt biscuit genoemd. De biscuit wordt met de hand beschilderd en nogmaals gestookt op een laagbrand temperatuur. Daarna worden de miniaturen geglazuurd en nogmaals gestookt op laagbrand temperatuur. De naam op het NACO-huisje wordt met een ambachtelijke transfertechniek aangebracht evenals het logo van Stadsherstel en Royal Goedewaagen. Daarna gaan de miniaturen de laatste keer in de oven en zijn ze klaar. Royal Goedewaagen is de enige aardewerkfabriek in Nederland die nog werkt volgens deze ambachtelijke traditie die het predicaat nationaal keramisch erfgoed verdient.
Wist u dat er fanatieke miniaturenspaarders zijn?
Bij een KLM vlucht loopt een stewardess door de gangen van de Business Class met een dienblad vol miniaturen. Als ze in zicht is, komen de papiertjes en boekjes van de passagiers tevoorschijn waarop ze aangegeven hebben welke miniaturen ze missen. Elke Business Class passagier mag één huisje uitkiezen om aan zijn/haar verzameling toe te voegen. In het boek “Sterke verhalen voor bij de borrel” over de KLM-miniaturen, wordt aangegeven dat er diverse prominente verzamelaars zijn zoals ministers uit binnen- en buitenland, captains of industry, beroemde schrijvers, internationale artiesten en verschillende leden van het Nederlandse koningshuis zoals koning Willem Alexander. Maar ook niet Business Class vliegers sparen de KLM-huisjes of ander miniaturen. Zo zijn er verschillende miniatuurwebsites waar informatie over verschillende miniaturen wordt gedeeld. Ook worden er miniaturen geruild en verkocht. Wij hopen dat onze huisjes ook geliefd gaan worden. Stadsherstel is een crowdfundingactie gestart voor restauratie en terugkeer van ‘Het verdwenen NACO-huisje’ naar Amsterdam. Elke donateur die €500,- of meer geeft krijgt een NACO-huisje miniatuur als bedankje.
Laatste nieuws over ‘Het verdwenen NACO-huisje’
Er is al meer dan € 94.576 gedoneerd voor ‘Het verdwenen NACO-huisje’. We zijn zeer blij met de bijdragen en ook zeer ontroerd door de mooie reacties die de donateurs achterlaten op www.mijnstadsherstel.nl zoals de reactie van:
Elzelien Koper
"Mijn moeder was weg van de Minangkabause huizen indertijd!"
Ronald van Gelder geeft de volgende geefmotivatie:
"Dit jaar ben ik zelf 60 jaar geworden. Omdat Stadsherstel ook 60 jaar bestaat vond ik het een mooi idee om het geld van mijn verjaardag te schenken aan het NACO-huisje."
K.W. van Uitert zegt het kort en bondig:
"Nostalgie"
En Laura van Gelder en Reyer Kras zeggen:
"We zijn zo blij dat het huisje terugkomt!"
en een anonieme donateur geeft aan:
"Ik vind het belangrijk dat dit stukje erfgoed weer terugkomt naar Amsterdam”.
Kijk voor meer reacties, informatie en alle donatiemogelijkheden op www.mijnstadsherstel.nl
Dit project wordt mogelijk gemaakt door vele donateurs, het Heijmeijer van Heemstede fonds, Stichting Vrederijk, Prins Bernhard Cultuurfonds, Slingenberg Heymeijer Fonds, Vrienden van Stadsherstel en de gemeente Amsterdam.