Rijk programma op Fort Diemerdam & Boerderij Zeehoeve
Het is een heerlijke fietstocht naar deze bijzondere monumenten. Waar wij onder de rook van Amsterdam een rijk cultureel programma organiseren. Luister naar de lezingen van Vogelbescherming Nederland en kom meer te weten over Stadsherstel en haar forten in de Stelling van Amsterdam. Voor de kinderen is er familietheater in de openlucht en voor de ouders een historische rondwandeling. Kom ook en geniet van deze oase naast Amsterdam.
Kringenwetboerderij Zeehoeve
De Zeehoeve is een zogenaamde kringenwetboerderij, gelegen binnen het schootsveld van Fort Diemerdam, en ook onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Kringenwet eiste dat bouwwerken in de buurt van een fort in oorlogstijd snel konden worden gesloopt zodat de vijand zich er niet achter kon verschuilen. De bovengrondse constructie moest daarom van hout zijn. De Zeehoeve is in 1881 gebouwd voor Johann Georg Mezger, de 'vader van de fysiotherapie', ook wel 'de vorstenwrijver' genoemd. In het Amstel Hotel lieten de groten der aarde zich bij bosjes door hem behandelen. De zeer welvarend geworden Mezger belegde zijn geld in land en boerderijen. Bijzonder aan de Zeehoeve is de gemetselde drijvende kelder die meebeweegt met de grondwaterstand.
Adres: Overdiemerweg 41 in Diemen
Fort Diemerdam
Al in de 16e eeuw waren hier verdedigingswerken ter bescherming van Amsterdam. De huidige kustbatterij met opstelplaatsen voor kanonnen, smalspoor, munitieopslagplaatsen en fortwachterswoning is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is door Stadsherstel gerestaureerd en wordt verhuurd aan Paviljoen Puur (www.paviljoenpuur.nl). Op zondag is deze eco-groene evenementenlocatie altijd geopend voor lunch, borrel en een historische wandeling.
Adres: Overdiemerweg 37 in Diemen
Stadsherstel en de Stelling van Amsterdam
Stadsherstel is actief in de gehele metropoolregio Amsterdam. Zo ook in de Stelling van Amsterdam, de 19e-eeuwse verdedigingslinie. Stadsherstel heeft het Fort Diemerdam en de Kringenwetboerderij Zeehoeve in Diemen gerestaureerd. In Osdorp is in 2010 De Akermolen, deze molen maakte deel uit van de Linie van Amsterdam, de voorloper van de Stelling en in 2016 zijn Fort Sint Aagtendijk en gebouw 197 op het Hembrugterrein opgeleverd. In 2016 is de restauratie begonnen van Fort aan den Ham en Fort bij Krommeniedijk. Daarnaast zijn we nog met enkele haalbaarheidsstudies bezig. Kom er alles over te weten tijdens onze lezingen!
Programma
Zaterdag
Om 11.00 en 14.00 uur zijn er lezingen in de boerderij over de oprichting van Stadsherstel en de gebouwen die zij restaureert of gerestaureerd heeft in de Stelling van Amsterdam. En om 12.00 uur is er een historische rondwandeling van boerderij naar Fort.
Doorlopend op zaterdag kunt u de boerderij en het boerenerf bekijken alsook het Fortterrein met bunkers. Haal bij de boerderij de wandeling over het fortterrein op!
Zondag
11.00 uur Twee lezingen achter elkaar van Stadsherstel en Vogelbescherming Nederland in de boerderij
12.30 uur Muziektheater in de openlucht op het fort
14.00 uur Twee lezingen achter elkaar van Stadsherstel en Vogelbescherming Nederland in de boerderij
15.00 uur rondleiding over het fort naar de boerderij
15.30 uur Muziektheater in de openlucht op het fort
Doorlopend op zondag kunt u de boerderij en het boerenerf bekijken en het fortterrein met een vaste presentatie over de geschiedenis. Geniet ook met wat lekkers op het prachtige terras van Paviljoen puur waar tussen 13.00 en 17.00 uur korte setjes worden gespeeld door Amanda en Joeri.
Muziektheater op Fort Diemerdam
Heel bijzonder om op een echt fortterrein een theatervoorstelling mee te maken waarbij het fort het decor vormt. "Een Reis naar de Oase" is een interactieve voorstelling voor jonge kinderen. Aan de hand van een verhaal gaan we op reis naar een bijzondere plek. Een plek waar chocoladeletters en ijsjes aan de bomen groeien en waar alle dieren elke dag feestvieren. Bekijk alvast een voorproefje.
Hoe kom ik er?
U kunt zich inschrijven voor de georganiseerde fietsroute vanuit Amsterdam of Diemen of zelf die route fietsen. Zie www.amsterdam.nl/openmonumentendag.