Ons Amsterdam toen,
Nu verstild in beeld
In Amsterdam is het voor Stadsherstel zo’n 65 jaar geleden allemaal gestart. Veel panden stonden in de stutten, waren gesloopt of half afgebroken. Het redden van die monumentale panden ligt ons nauw aan het hart. In het huidige verstilde Amsterdam komen de gevels nog meer tot hun recht. Reis met ons mee door de stad, door de tijd. En bekijk het filmpje met de momenteel verlaten straten.
Hoe mooi is Amsterdam? Waar normaliter de auto’s, scooters, fietsers en voetgangers de straten vullen, is het nu zo goed als stil. Alleen het geluid van de vogels is goed te horen. De Amsterdamse panden met de mooie gevels zijn stille getuigen van dit veranderd straatbeeld.
Een aantal panden nader bekeken
Al meer dan zes decennia, herstelt en herbestemt Stadsherstel panden in Amsterdam. Zie hier een aantal mooie voorbeelden. Vanaf het Wallengebied, door de negen straatjes en via de Amstel richting de Nieuwmarkt en naar de Geldersekade.
Koestraat 20-22
Een 17e eeuws pand met klokgevel, een houten pui omlijst de benedenverdieping.
In 1986 werd Stadsherstel coördinator-opdrachtgever voor de door de gemeente aangekochte percelen in de Bethaniënbuurt. Na het gereedkomen van de werkzaamheden werden de panden aan Stadsherstel in erfpacht uitgegeven. Deze opdracht betekende naast herstel en restauratie van monumenten ook de invulling van gaten in de bebouwing met sociale huurwoningen. Het bouwen van panden in de binnenstad en helemaal in de smalle Koestraat is maatwerk. Zelfs een heimachine moest op maat worden gemaakt.
Runstraat 29
Is een pand met 18e-eeuwse gevel onder klokvormige top met rollagen. De pui uit 1923 is met veel aandacht gerestaureerd, want de specifieke stijlkenmerken van deze bouwperiode zijn hier zeker het bewaren waard. De restauratie is in 1997 uitgevoerd als leerlingbouwplaats en omdat hier in klein bestek eigenlijk alle facetten van het restaureren aan de orde kwamen, hebben de leerlingen optimaal kennis kunnen nemen van de specifieke kanten van het restauratieambacht.
Amstel 81 / Nieuwe Kerkstraat 2, 2A
Dit betreft een 18e-eeuws hoekhuis, met 18e-eeuwse gevel onder rechte 19e-eeuwse lijst. Vanaf 1966 zijn er aanschrijvingen van Bouw-en Woningtoezicht in verband met dringend herstel. De eigenaar blijft in gebreke en de gemeente stut het pand op kosten van de eigenaar. Toen het pand werd aangekocht door Stadsherstel was het zeer bouwvallig. De restauratie/reconstructie vond plaats tussen 1971 en 1973. Het was oorspronkelijk onderdeel van de rij identieke halsgevels uit 1736. Waarschijnlijk rond 1815 kreeg het huis het uiterlijk dat bij de restauratie/reconstructie werd teruggebracht en waarvan de sporen in de gevel teruggevonden waren.
Geldersekade 15
Dit zeer smalle pand bestaat uit een souterrain, drie woonlagen en zolder. Het pand is amper 2 meter breed – met een scheefstand van 7 centimeter – en 10 meter diep en is daarmee het smalste pand dat Stadsherstel in haar bezit heeft. Het heeft een 18e-eeuws of 19e-eeuws uiterlijk, maar is in de kern veel ouder. Het is volgens de monumentenomschrijving van eenvoudige, maar harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.
Bij het uitpellen van het pand kwamen diverse interessante bouwkundige zaken aan het licht. Zo was er eind 19e eeuw een verbouwing geweest en vonden we kranten uit 1897 achter het behang. Het is duidelijk te zien dat het pand eind 16e eeuw is gebouwd. Op de verdiepingen is het houtskelet terug te vinden. Eind 2018 was de restauratie klaar en is het geschikt gemaakt voor de bewoning door één gezin.
Sint Antoniebreestraat 69
Rijksmonument Huis De Pinto is een breed dubbelhuis uit 1605 met een lange en korte vleugel naast elkaar, aan de voorkant verbonden door een vleugel evenwijdig aan de straat. Aanvankelijk met twee trapgevels. In de tweede helft van de 17e eeuw aan de voorzijde verhoogd en van een zandstenen gevel voorzien met lisenen en onder de vensters marmeren platen. Qua geveltype uniek voor Amsterdam.
Het komt bijna nooit voor dat een rijk huis als het Huis De Pinto in een straat staat in plaats van op een gracht. Het Huis De Pinto is dus wel een patriciërshuis, maar geen grachtenpand.
Wilt u meer foto’s van voor en na een restauratie zien? Volg ons dan op social media, want elke maandag plaatsen we een #MemoryMonday bestaande uit een mooie voor en na foto van een pand.