Celliste Ella van Poucke en violist Stephen Waarts programmeren een reeks concerten getiteld 'De Klassieke Duif'. Hoogtepunt is het Oliebollenconcert (1 jan) dat voor de 16e keer wordt georganiseerd.
Woensdag 1 januari is de 16e editie van het Oliebollenconcert! Dit jaar presenteren we twee fantastische werken voor strijkers.
Het eerste strijkkwintet van Felix Mendelssohn, geschreven op 18-jarige leeftijd en vier jaar later herschreven tot het meesterwerk waar het programma mee wordt geopend. Dit werk barst van de jeugdige energie, een frisse lyriek, hartverscheurend intermezzo en een speels Scherzo die doet denken aan zijn ‘Midsummer Night’s Dream’ die hij eerder hetzelfde jaar schreef. De sprankelende finale toont dat zowel zijn Octet als Beethoven’s eerste strijkkwartet zijn inspiratiebron waren voor dit werk.
Na de pauze volgt Ludwig van Beethoven’s strijkkwartet op. 130 in Bes-groot. Dit late werk wordt gekenmerkt door een diepe emotionele en spirituele inhoud en onconventionele structuren en onverwachte contrasten die in zijn tijd vaak negatieve en schokkende reacties opwekte bij zijn publiek. Het laatste deel is ‘Grosse Fugue’, een ongelofelijke dubbel fuga die wordt gezien als een van Beethoven’s grootste meesterwerken. Een werk wat in zijn tijd ongehoord was en daardoor ook als onbegrijpelijk en onspeelbaar werd ervaren. Net als zijn andere late werken reflecteert dit stuk zijn innerlijke worstelingen, vooral door zijn isolatie door doofheid en een zoektocht naar hogere spirituele en filosofische betekenis.
Het contrast tussen de jeugdige genialiteit van Mendelssohn en doorleefde kracht van Beethoven’s late meesterwerk zal dit transcendentale programma zorgen voor een bijzonder begin van het jaar.
Programma:
F. Mendelssohn
strijkkwintet op. 18 nr. 1 in A-groot
Pauze
L. van Beethoven
strijkkwartet op. 130 nr. 13 in Bes-groot met “Grosse Fugue”
Musici:
Stephen Waarts en Hana Chang, viool
Timothy Ridout en Paul Zientara, altviool
Ella van Poucke, cello