Wat maakt ons dé partij voor zes Amsterdamse topmonumenten?

Het nieuws is zo mooi dat we er nog in 2018 melding van maken: wij zijn eigenaar geworden van zes Amsterdamse topmonumenten! Wij konden de iconische panden van de gemeente overnemen dankzij een grote aankoopbijdrage van onze Vriendenvereniging en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Lees snel meer over deze bijzondere aankoop.​ 

In de crisistijd besloot de gemeente Amsterdam om een deel van haar vastgoed af te stoten. Onder andere Bureau Monumenten en Archeologie gaf aan dat niet elk gebouw door ‘zomaar iedereen’ gekocht kon worden. Er kwam een besluit dat een aantal voor Amsterdam belangrijke monumenten in één aankoop moest worden aangeboden aan een restaurerende organisatie. Tijdens het gesprek met gemeente dachten wij meteen: “We gaan alles op alles zetten om deze aankoop mogelijk te maken. Deze panden moeten in Amsterdamse handen blijven!” Het was geen gemakkelijke opgave want er zat een behoorlijk tekort op het geheel.

Al snel vonden wij steun bij onze Vriendenvereniging. Zij hadden in de loop der jaren een potje opgebouwd, voor dit soort plotselinge en bijzondere aankopen met een financieel tekort. Dat geld komt onder meer uit contributiebijdragen van haar leden. Mede dankzij een legaat van één van de Vrienden, mevrouw Borst, kon de vereniging een aanzienlijke aankoopbijdrage aan Stadsherstel toezeggen. Toen ook het Prins Bernhard Cultuurfonds via een aankoopbijdrage aangaf er belang aan te hechten dat de panden in goede handen komen, konden wij tot koop overgaan.

Het gaat in totaal om zes rijksmonumenten. Te weten: drie molens (De Bloem, De 1200 Roe en De Gooyer), Het raadhuis van Ransdorp, De Christ Church en de meest bijzondere: De Hollandsche Manege. Echt fantastische gebouwen. Wij willen ze graag aan onze Stadsherstelcollectie toevoegen en er tot in de lengte van dagen voor willen zorgen.

Wij laten u met plezier meegenieten van deze bijzondere panden, als we ze volgend jaar van binnen laten zien.

Zo kunt u tijdens de Vriendenwandeling en de Ledenvergadering van de Vrienden genieten van De Hollandsche Manege en tijdens de Open Molendag naar binnen bij Molen de Gooyer. Onze Vrienden krijgen natuurlijk een streepje voor, want dankzij hen en hun vrijwilligers is dat allemaal mogelijk. Kijk in de rechterkolom van deze digitale nieuwsbrief alvast naar de data.

Wilt u dit alles meemaken en bent u nog geen Vriend?

Beste Vrienden, hartelijk bedankt voor uw jaarlijks bijdrage aan de mooie vereniging. Zonder uw steun was deze spectaculaire aankoop niet gelukt. Wij verheugen ons erop u volgend jaar bij deze panden te ontmoeten.

Met dank aan:

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.