Al dertig jaar kerken redden en herbestemmen

Al dertig jaar kerken redden en herbestemmen Al dertig jaar kerken redden en herbestemmen

Stadsherstel werd in 1956 opgericht met het doel om monumenten van de sloop te redden en de woonfunctie te behouden voor de stad. Voornamelijk richtte Stadsherstel zich op woonhuismonumenten totdat de organisatie dertig jaar geleden haar eerste kerkelijke gebouw redde en herbestemde. Nu is Stadsherstel bezig met de restauratie van haar 25e kerkelijke gebouw. 

Twee kerken per week verliezen hun functie

De komende tien jaar sluiten er in Nederland gemiddeld twee kerken per week hun deuren omdat ze hun functie verliezen. Een belangrijk deel van die kerken is zeer waardevol en dient te worden bewaard voor de generatie van de toekomst. Een aantal kerken zijn overgenomen door kleine stichtingen, die voornamelijk worden onderhouden door vrijwilligers. Enkele stichtingen hebben aangegeven het niet meer te redden en zijn op zoek naar een goede en zekere toekomst voor de gebouwen. Stadsherstel wil haar jarenlange ervaring inzetten om deze gebouwen te behouden.  

Kerken behouden en openstellen voor publiek

De kerk is met haar toren een herkenningsteken in dorp of stad en een baken voor de omgeving. En alleen al daarom is een kerk vaak het behouden waard en kan het behoud rekenen op maatschappelijk draagvlak. Herbestemming biedt voor dergelijke kerkgebouwen een toekomst. Stadsherstel vindt naast het behoud, de openstelling voor publiek van haar bijzondere gebouwen belangrijk. Daarom kent de helft van haar kerkelijke gebouwen een multifunctioneel gebruik, waarbij de gehele kerk of de middenruimte voor (culturele) evenementen kan worden ingezet. Daarnaast worden de panden regelmatig gratis opengesteld met behulp van de vele vrijwilligers. 

De HollandCall prijsvraag

Stadsherstel heeft met haar plan –Ontdek herbestemde kerken– meegedaan met de HollandCall prijsvraag en is door de jury uitgekozen als één van de 10 projecten in Noord-Holland die ervoor moet zorgen meer toeristen naar de pracht en de kracht van Noord-Holland te trekken. 

De projectleider van Stadsherstel kreeg de volgende feedback:
‘De mentoren waren erg onder de indruk van je gedrevenheid. Je hebt een realistisch en schaalbaar plan met een duidelijke link met cultureel erfgoed, twee belangrijke criteria van de HollandCall. Al met al waren dit de redenen waarom je wat ons betreft je plek in de top tien hebt verdiend!’

Het project –Ontdek de herbestemde kerken– in het kort:

Stadsherstel wil de provincie Noord-Holland, de provincie met de meeste afgestoten kerken, op de kaart zetten als één van de eerste provincies die het herbestemmen van kerken mogelijk maakt. Daarnaast wil Stadsherstel de unieke kerken door de verschillende herbestemmingen nog interessanter maken om te bezoeken. Dit alles met het doel meer bezoekers te krijgen en inkomsten te genereren waardoor de kerken een goede toekomst tegemoet gaan. Daarnaast hoopt Stadsherstel het draagvlak en het mogelijk maken van behoud en herbestemming van kerken te vergroten.  

Stadsherstel wint publieksprijs HollandCall

Stadsherstel heeft de HollandCall publieksprijs gewonnen met het project –Ontdek de herbestemde kerken-. De herbestemde kerken zijn parels die ons Hollandse landschap verrijken en Stadsherstel vindt dat leegkomende kerken behouden moeten worden. Met de publieksprijs krijgt Stadsherstel 75 uur marketingbegeleiding, dit zorgt voor een groter draagvlak. 

10 van de 24 reddingen en herbestemmingen uitgelicht

Naast de in totaal 600 monumenten heeft Stadsherstel in de afgelopen dertig jaar veertien kerken, één kapel, één kerktoren en drie pastorieën gerestaureerd. Vier kerken en één pastorie worden op dit moment onder handen genomen.

Benieuwd wat er allemaal mogelijk is voor uw eigen (culturele) evenement in één van de twaalf Bijzondere Locaties van Stadsherstel? Kijk dan hier.

De Zaandijkerkerk met pastorie (Zaandijk)
Op een bijzondere manier worden woonunits voor jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis in de kerk aangebracht waarbij de gehele kerk te ervaren blijft. Het plan is om de toren open te stellen voor publiek en naast de historie van de omgeving ook een inspiratiepunt voor herbestemde kerken te maken. Help mee dit plan te realiseren! Wij zijn nog op zoek naar donateurs. Lees meer over de restauratie…


Zaandijkerkerk in de steigers tijdens Open Monumentendag 2014. Foto: Stadherstel Amsterdam / Aart Jan van Mossel

De Duif (Amsterdam)
Neoclassicistisch gebouw aan de Prinsengracht.
De kerk waar Jos Brink predikte en waar naast dat er nog steeds gekerkt wordt ook concerten van Paradiso, spetterende modeshows en zakelijke bijeenkomsten in een prachtige ambiance gehouden worden. Lees meer…

De Duif – concert Jacqueline Govaert 2012-. Foto: Stadsherstel Amsterdam / Wouter van der Wolk

De Grote Kerk van Schermerhorn 
Deze kerk is gebouwd in de Gouden Eeuw met financiële hulp van rijke inwoners zoals walvisvaarders. Het glas-in-loodraam van Rubens behoort tot de Top 10 van UNESCO in Nederland. Stadsherstel is onlangs begonnen met de restauratie van dit pand. Bekijk meer foto’s…

Interieur De Grote Kerk van Schermerhorn. Foto: Stadsherstel Amsterdam / Aart Jan van Mossel

Pastorie (Beverwijk)
Herbestemd tot kantoorverzamelgebouw met een prachtige stijlkamer die behoort tot de top van Nederland. Dit rijksmonument is te huur in zijn geheel of per ruimte. Benieuwd? Klik hier.

Stijlkamer voormalige pastorie Beverwijk

Majellakerk (Amsterdam)
Herbestemd tot NedPHO- koepel; kantoor, oefenruimte en concertzaal voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het orkest organiseert activiteiten voor de buurt. Lees meer over de restauratie…

Nederlands Philharmonisch Orkest Majellakerk. Foto: Stadsherstel Amsterdam / Koen Suyk

Bakenesserkerk (Haarlem)
Deels 13e-eeuwse kerk waarvoor striptekenaars nieuwe glas-in-loodramen hebben ontworpen die te maken hebben met het nieuwe gebruik van de kerk. De binnenruimte wordt namelijk gebruikt als werkruimte en tentoonstellingsruimte voor de Dienst Archeologie van Haarlem. Daarnaast is deze kerk één van de 12 Bijzondere Locaties van Stadsherstel. Lees meer…

Schuilkerk de Hoop (Diemen)
De 18e-eeuwse Schuilkerk is de enige overgebleven plattelandsschuilkerk in de buurt van Amsterdam. Herbestemd tot Bijzondere Locatie van Stadsherstel en kantoor. Klik hier voor meer informatie.

Amstelkerk (Amsterdam)
De eerste kerkelijke herbestemming van Stadsherstel tot haar eigen kantoor met tentoonstellingsruimte, twee woningen, een restaurant met één van de mooiste terrassen van Amsterdam en een multifunctionele ruimte voor (culturele) evenementen waarin ook nog wordt gekerkt. Lees meer…

Posthoornkerk (Amsterdam)
Prachtige neogotische kerk van architect P.J.H. Cuypers. Herbestemd tot kantoorruimten en Bijzondere Locatie van Stadsherstel. Kijk hier voor meer informatie.

Diner in de Posthoornkerk. Foto: Stadsherstel Amsterdam / Thomas Slijper

Kapel van Durgerdam (Durgerdam)
17e-eeuwse kapel en blikvanger op de dijk. De kapel is herbestemd tot woning. Lees meer op de restauratiepagina. 

1899 Jacob Olie Bron: Stadsarchief Amsterdam.  

Parkkerk en pastorie

Pastorie De Duif

Vondelkerk

Oranjekerk

Schellingwouderkerk

Kerk te Ransdorp

Kerk te Landsmeer

Van Houtenkerk

Muiderkerktoren

Kerk en pastorie van Evers

Rosenstock Huessy h. te Haarlem

Kerk te Purmerend

Geplande aankopen

Vermaning te Westzaan

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.