Old Roots New Routes: Patricio Wang Ensemble m.m.v. Marja Vuijsje

Muziek

za 1 mei
old-roots-new-routes-patricio-wang-ensemble-m-m-v-marja-vuijsje.jpg

Speellijst

WanneerAanvangWaarDuur
za 1 mei20:30 De Duif -
DE DUIF KLAAR VOOR DE FEESTDAGEN
De Duif
Prinsengracht 756
Amsterdam

Oude muziektradities uit andere culturen ontwikkelen zich in de Lage Landen langs verrassend nieuwe lijnen. Die kruisbestuiving heeft geleid tot een nieuw muzikaal idioom, met verrassende impulsen voor bestaande genres. Ongemerkt en dikwijls onzichtbaar zijn ze onderdeel geworden van ons muzieklandschap. Voor de derde keer biedt Old Roots New Routes een podium aan deze ‘Dutch delta sounds’ via een concertserie met opmerkelijke, semi-akoestische formaties. Deze keer een speciale bevrijdingseditie in De Duif met Patricio Wang Ensemble m.m.v. Marja Vuijsje.

In alle toonaarden vormt ‘bevrijding’ het motto van componist/ gitarist Patricio Wang (Chili, 1952). Hij noemt zichzelf “vluchteling in tweevoud” die via muziek zijn eigen vrijheid heeft bevochten.

In een turbulente periode van politieke bevrijdingsbewegingen in Latijns-Amerika, studeert hij compositie in Santiago aan het conservatorium van de Universiteit van Chili (1968). Hij fuseert Andino-traditie met klassieke Europese èn populaire muziek, inclusief de nueva canción en bewerkingen van Beatles-songs. ‘Staatsgevaarlijke muziek’ die hem na 11 september 1973 tot persona non grata maakt. Want tot 2001 symboliseerde 9/11 niet de aanslag op de Twin Towers maar de Chileense coup van generaal Pinochet. Noodgedwongen moet Wang vluchten.
Op het Haags Koninklijk Conservatorium ontpopt hij zich tot een vooraanstaand student van Louis Andriessen en productief componist/ gitarist in avantgarde ensembles (Asko, De Volharding, Hoketus) en andino-formaties (Amankay, Quilapayùn). Wang’s gewaagde synthese van academische en populaire muziek weerspiegelt zich in talloze composities voor film, dans en muziektheater. Temperament voor engagement is de grondtoon van een 5 Mei-concert waarmee Wang al vijf decennia zijn muzikale bevrijdings-motto uitdraagt. Begeleid door teksten van schrijfster Marja Vuijsje vertellen ze samen een ontroerend muzikaal verhaal van verzet én bevrijding.

Musici: Patricio Wang & Ensemble, bestaande uit vijf vooraanstaande Nederlandse en Latijns-Amerikaanse musici. M.m.v.: Marja Vuijsje

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.